Hlavní obsah

Byčkov je šéfem ČF

Právo, VLA

Americký dirigent ruského původu Semjon Byčkov byl včera jmenován šéfdirigentem a uměleckým šéfem České filharmonie. Generální ředitel ČF David Mareček a Semjon Byčkov podepsali za asistence ministra kultury Daniela Hermana smlouvu, podle níž přebírá orchestr na pět let od sezóny 2018/2019.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Nový šéfdirigent České filharmonie Semjon Byčkov (vpravo) podepsal 16. října v Praze pětiletou smlouvu, filharmonii povede po zesnulém Jiřím Bělohlávkovi. Na snímku s ministrem kultury Danielem Hermanem.

Článek

Byčkov byl týž den představen v Sukově síni Rudolfina. V emotivním projevu vylíčil, proč přijal nabídku orchestru, kterou mu tlumočil jménem ČF letos po smrti Jiřího Bělohlávka koncertní mistr Josef Špaček.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Americký dirigent ruského původu Semjon Byčkov.

„Před lety jsem ohlásil konec šéfovské práce s orchestry, ale od roku 2015, kdy spolupracuji s ČF na nahrávání symfonií P. I. Čajkovského, jsem postupně měnil názor,“ řekl. „Jsem hluboce poctěn důvěrou, kterou do mě skvělí hráči orchestru vložili,“ dodal.

„Orchestr považuji za kombinaci slovanského ducha a západního pohledu na svět,“ uvedl 64letý Byčkov. Součástí nového uměleckého týmu ČF budou jako hlavní hostující dirigenti Jakub Hrůša a Tomáš Netopil.

Včerejšího setkání se zúčastnila i vdova po Jiřím Bělohlávkovi Anna a manželka Semjona Byčkova, francouzská klavíristka Marielle Laběqueová.

Reklama

Výběr článků

Načítám