Hlavní obsah

Bude se dražit obraz Toyen Cirkus

Právo, šíd

Adolf Loos and Apartment Gallery uspořádá 18. dubna v pražské Výstavní síni Mánes dražbu uměleckých předmětů.

Foto: Adolf Loos Apartment and Gallery

Toyen: Cirkus (olej na plátně).

Článek

Nejvýznamnější položkou je olej na plátně Cirkus z roku 1925, který je dílem malířky Marie Čermínové alias Toyen (1902–1980). Jeho vyvolávací cena je 23 milionů korun. Dílo pochází z jejího pařížského tvůrčího období a je považováno za jeden z nejvýznamnějších i esteticky nejhodnotnějších obrazů autorky, kterého si velmi cenila i ona samotná. Poprvé bylo plátno vystaveno roku 1925 na světové výstavě L’art d’aujourd’hui (Umění dnes) v Paříži.

Kromě něj se bude dražit také obraz malíře Jana Preislera Tři dívky v lese z roku 1906 za vyvolávací cenu 14 milionů 900 tisíc korun, olej Alfonse Muchy Pohled do budoucnosti z roku 1938 (vyvolávací cena 3 miliony 500 tisíc korun), dílo francouzského malíře Bernarda Buffeta, Zátiší s hyacintem (milovanému P. B.) z roku 1956 (2 miliony 250 tisíc korun) či práce Františka Kupky Abstraktní kompozice (1 milion 200 tisíc korun).

Součástí aukce bude také charitativní aukce uměleckých děl ve prospěch Nadačního fondu Auttalk Kateřiny Sokolové, Nadačního fondu Filipa Venclíka a Domova sociální péče Hagibor.

Vzhledem k vyhlášeným opatřením vlády se prohlídka dražených předmětů koná v malé výstavní síni Adolf Loos Apartment and Gallery v Mánesu po domluvě do 17. dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám