Hlavní obsah

Bude se dražit klavír, na kterém vznikaly písničky Help! a Yesterday

Právo, Jaroslav Špulák

Americký režisér Richard Lester se rozhodl prodat klavír, který použili členové skupiny Beatles při natáčení filmu Help! z roku 1965. Sdělil, že výjimečnost ono nástroje spočívá v tom, že na něm John Lennon a Paul McCartney složili titulní skladbu filmu a McCartney na něm komponoval skladbu Yesterday.

Foto: Právo - Milan Malíček

Režisér Richard Lester

Článek

Klavír, který pochází z roku 1907, se bude dražit 20. března na aukci v Liverpoolu. Aukční společnost Omega Auction jeho cenu odhadla na padesát tisíc liber.

Americký režisér Lester je obecně považován za jednoho ze zakladatelů hudebního videoklipu. S muzikou měl mnoho společného i jeho první celovečerní film z roku 1962, muzikálová komedie Jazzová revue. S Beatles točil v polovině šedesátých let filmy Perný den (1964) a Help!.

Se zpěvákem a kytaristou Beatles Johnem Lennonem natočil v roce 1967 protiválečný snímek Jak jsem vyhrál válku. Později si na své konto připsal takové snímky, jakými jsou Tři mušketýři (1973), Tři mušketýři 2 (1974), Ohrožení Britannicu (1974), Superman 2 (1980), Superman 3 (1983) nebo Návrat tří mušketýrů (1989).

Reklama

Výběr článků

Načítám