Hlavní obsah

Buď v klidu: vyvařená polévka s Travoltou a bez chuti

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je tomu právě deset let, kdy bývalý vymahač dluhů Chili Palmer, hrdina černé komedie Chyťte ho!, dobyl Hollywood. Přišel tu k penězům, stal se filmovým producentem a nadán osobním kouzlem svého hereckého představitele Johna Travolty měl docela úspěch. Nyní se Chili vrací ve filmu Buď v klidu, který je takřka dokonalou ukázkou toho, jak ošidné takové návraty bývají.

Článek

Chyťte ho! sice nebyla zrovna brilantní, ale přece jen zaznamenatelná satira na filmový průmysl. Tentokrát se s nepoměrně menší duchaplností "šije" do průmyslu hudebního, neboť "svět šoubyznysu v hudbě je svinstvo a mafiáni jsou tam všichni."

Děj filmu je úplně pitomý - Chili Palmer se rozhodne udělat z jisté talentované mladé žáby superstar a pomáhá mu v tom vdova po kamarádovi, kterého mu před očima zastřelil muž s příčeskem a ruským přízvukem. (Tu vdovu hraje nádherná Uma Thurmanová a když tak společně s Travoltou s vědoucím úsměvem naslouchají a pak komentují dívčin zpěv, hodně připomínají Michala Horáčka v české SuperStar.) Protivníky jsou jim mafiáni různého typu i národností a jak to dopadne, si každý umí spočítat zhruba dvacet minut po začátku filmu (to znamená jakmile se talentovaná zpěvačka objeví).

Fórky s odkazy a nic víc

Než ale k vítěznému konci film doklopýtá, čekají diváky plné dvě hodiny nudně se vlekoucích a samozřejmě naprosto předvídatelných zápletek, poskládaných v podstatě bez smyslu a řádu.

Pro milovníky luštění a hledání odkazů jsou tu narážky na jiné filmy od Chyťte ho! až po Pulp Fiction, kde se kdysi Thurmanová s Travoltou sešli poprvé. Filmem se mihne Danny DeVito (z Chyťte ho!), Harvey Keitel, James Woods, zpěvák Aerosmith Steven Tyler a další celebrity. Kdo má tyhle fórky rád, užije si nejspíš přece jen o něco víc než ten, kdo chce od filmu slušný příběh s napětím, humorem nebo nedejbože obojím.

Buď v klidu, USA 2005

Režie: F. Gary Gray, scénář: Peter Steinfeld, hrají: John Travolta, Uma Thurmanová, Vince Vaughn, Robert Pastorelli a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám