Hlavní obsah

Brněnský Folk Team plánuje i po padesáti letech od založení další hraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zakladatelské duo Pavel Kopřiva a Roman Venclovský jistě na přelomu roků 1973/74 neplánovali, že folkové uskupení bude, byť s různými obměnami v sestavě, koncertovat i dnes. Houslisty a kapelníka Pavla Kopřivy jsme se tedy zeptali na oslavy i plány.

Foto: archiv FT

Kapela má stále své věrné posluchače.

Článek

Už v prosinci dvojice přibrala Tomáše Úlehlu, tím vznikla skupina Folk T v obsazení: Kopřiva – housle, Venclovský – kytara a zpěv, Úlehla – klávesy, flétny, harmonika a zpěv. Z dua se tedy stává Folk Team.

Svého času vás bylo několik absolventů medicíny, včetně gynekologa, zpívajícího textaře a kytaristy Ivana Huvara. Odrazilo se vaše vzdělání v autorské tvorbě skupiny?

Tak za prvé - absolventy medicíny jsme jenom dva: já a Ivan Huvar. No a na textech Ivana se opravdu jeho povolání absolutně neodrazilo. To je samozřejmě asi dobře…

Pravda - a navíc v současnosti mají kolegové ze základního jádra ještě pestřejší profese. Vy sám jste hudební vydavatel a producent. Čemu se nejvíce věnujete dnes a co pro vás znamenal Festival Slunce ve Strážnici?

Tak Ivan Huvar stále praktikuje coby primář medicínu, Roman Venclovský je bývalý učitel – ovšem nyní už v důchodu, a já pořád něco málo vydávám, ale hlavně organizuji pár festivalů – Brněnský Beatfest a Country fontánu a nově Folkové léto Řečkovice.

Foto: archiv FT

Kapela v současném složení.

Festival Slunce ve Strážnici jsem pořádal dvacet let a znamenal pro mne především setkání s mými oblíbenými českými a slovenskými umělci. A pak několik hvězdných setkání – například s Donovanem nebe Rayem Wilsonem.

Jak máte naplánovány oslavy zralého věku Folk Teamu?

Jsem moc rád za použití výrazu „zralého“, a ne přezrálého… Na podzim vyrazíme na několik „oslavných“ koncertů, začínáme 13. 10. v KD Barikádníků v Praze, 14. 10. v Olomouci v Bounty, pak 20. října v Mahenově divadle v Brně, 28. 10. v Táboře v Univerzitě, 2. 11. V Ostravě v KD Poklad. Na některých koncertech se objeví hosté, především Tomáš Úlehla, coby zakládající člen Folk Teamu a violoncellista, a písničkář Pavel Čadek.

Během let byly členkami uskupení i zpěvačky. Vrátí se k vám ještě někdy a mezi jaký žánr vlastně po letech zařazujete vaše písničky?

Zpěvačky se ve Folk Teamu jenom mihly a rozhodně se nechystáme žádnou zpěvačku angažovat. No a žánr Folk Teamu je asi folkrock nebo softrock, ale myslím si, že škatulkování je v dnešní době docela zbytečné. Já třeba považuju za folk všechny písničky, které mají dobré texty napříč celou popmusic.

Foto: archiv FT

Začátek Folk Teamu: Roman Venclovský, Tomáš Úlehla, Pavel Kopřiva.

Ve vašem zpěvníku máte řadu písniček, které k vám prostě patří. Ale úspěšnost balady Skála možná před pár lety překvapila i vás… A máte v řadě sedmi vašich alb některé nejoblíbenější?

... Píseň Skála nebyla v době nahrávání alba Nebudu vůbec brána jako pilotní. No ale když jsme ji začali živě hrát, byli jsme překvapeni, jak „zabírala“ v diváckém ohlasu. No ale hlavně ji začala hrát některá rádia a tím jí docela pomohla na světlo boží. Také počet přehrávání na YouTubu a Spotify o něčem svědčí.

Moje nejoblíbenější – ale je to pouze můj názor – je CD Velký prachy, tam totiž došlo k takovému docela zásadnímu obratu – větší přímočarosti v textech i v hudbě. Myslím si, že se nám díky písničkám na tomto albu zvětšila posluchačská obec.

Foto: archiv FT

Současná a posílená sestava kapely. Mezi zakládajícími členy sedící Ivan Huvar.

Reklama

Související témata:
Folk Team

Výběr článků

Načítám