Hlavní obsah

Brabec oživí českou filmovou detektivku

Novinky, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový film s názvem Bolero, tentokrát detektivku podle skutečné události, začal v sobotu natáčet režisér a kameraman Krále Ubu, Kytice, Krysaře a dalších snímků František A. Brabec.

Foto: Martin Smrček

Starý kamenný most v Písku.

Článek

"Za tuto příležitost vděčím doslova svému členství v porotě letošního Festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně, jehož hostem byla také scenáristka Markéta Zinnerová," řekl Právu Brabec.

"Vystoupil jsem tam na panelové diskusi o českých filmech, pak jsme s Markétou mluvili ještě spolu - a 30. května v 7.00 ráno jsem dostal ke snídani na stůl hotový scénář Bolera, dokonce producenty - Ivem Pavelkem ze společnosti Diamant Praha a Českou televizí - schválený do výroby. Měl jsem dva dny, abych se rozhodl, jestli chci 1. září začít točit. A protože se mi scénář líbil, řekl jsem ano - a od toho okamžiku jsem se nezastavil." Bolero vychází z případu, který se stal v sedmdesátých letech na Slovensku. Tehdy byla unesena, znásilněna a zavražděna studentka 1. ročníku medicíny a nadšená tanečnice latinsko-amerických tanců. Vrahové byli dopadeni až po několika letech a odsouzeni k vysokým trestům. Na základě amnestie prezidenta republiky v roce 1989 byli po odpykání jen malé části trestu propuštěni na svobodu.

"Přenesli jsme děj do současnosti a zabýváme se v něm vedle vyšetřování konkrétního případu také problematikou etiky, morálky, toho, kam až člověka může dohnat moc," řekl Právu Brabec a připomněl, že je to první film, na němž se nepodílel autorsky, ale jen realizačně. "Měla by to být klasická detektivka, jaké byly u českých diváků kdysi velmi populární a přesto z pláten vymizely."

Do role oběti obsadil režisér Barboru Seidlovou, hlavní vyšetřovatele zahrají Jan Potměšil a Martin Stropnický, jejich šéfa Jan Kačer. V rodinách podezřelých mladíků najdeme Janu Krausovou jako matku Davida Krause, otce Anny Polívkové hraje její otec Bolek, otce Davida Švehlíka zase jeho otec Alois. "Obsadil jsem napřed "dětské" role a pak jsem jim hledal rodiče. Docela logicky jsem je našel v jejich rodičích skutečných," řekl Brabec a dodal, že první velkou filmovou příležitost dostala v jeho snímku Jana Štefánková. Uvidíme i Jiřího Bartošku, Martu Vančurovou či Vlastimila Harapese. Střihačem projektu, jehož náklady mají dosáhnout třiadvaceti milionů korun, bude Boris Machytka, hudbu složí Jan Jirásek. Natáčet se bude po celé září většinou v Praze, s premiérou se počítá na jaře příštího roku. text k obr.: Barbora Seidlová a Daniel Bambas při natáčení Bolera. Foto archív

Související témata:

Výběr článků

Načítám