Hlavní obsah

Božský Amadeus audioknižně: Martin Finger propůjčil hlas Salierimu a Marek Lambora Mozartovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po pravdě řečeno, nejedná se v tomto případě přímo o audioknihu, tedy jedno- či vícehlasou četbu literární předlohy, ale o zvukovou dramatizaci.

Foto: Radioservis

Obal audioknihy

Článek

A nutno konstatovat, že velmi zdařilou. Na počátku všeho byl Peter Shaffer, který v roce 1979 zpracoval dramatický příběh Wolfgang Amadeus Mozart versus Antonio Salieri.

Příběh božského, shůry daného talentu a přičinlivé průměrnosti. Příběh, na jehož základě vznikl v roce 1984 oscarový film Miloše Formana Amadeus.

Tady se ho v překladu Martina Hilského ujal v roce 2021 režisér Dimitrij Dudík a ve studiu Českého rozhlasu vytvořil velmi pestrobarevnou a mimořádně propracovanou nahrávku, která se nedávno dočkala svého vydání.

Ve skutečnosti zřejmě nebyl konflikt Salieriho a Mozarta až tak do krajnosti vyhrocený, jak ho podává Shaffer, Forman a nyní i tato dramatizace. Jejich vztahy byly údajně přece jenom o něco korektnější. Ovšem vnitřní drama je velmi působivé.

Zvukově bohatá rozhlasová dramatizace je skutečně velkorysá, a navíc velmi působivě pracuje s Mozartovou a Salieriho hudbou. Šťastné bylo i obsazení hlavních postav. Režisér Dimitrij Dudík svěřil roli Salieriho Martinu Fingrovi a roli Mozarta Marku Lamborovi. Oba se svých výrazných postav zhostili zdařile a přesvědčivě. A tak lze s klidným svědomím konstatovat, že velmi zdařilá a přesvědčivá je i celá rozhlasová nahrávka.

Může se vám hodit na Zboží.cz: Audiokniha: Amadeus - Peter Shaffer

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám