Hlavní obsah

Bowling o americkém militarismu

Novinky, Michal Procházka

Michael Moore je legrační patron, jehož epesní chůzi by mu mohl závidět i kačer Donald, tlouštík s brýlemi a baseballovou čapkou, jakých se po světě a hlavně v Americe najdou mraky. Jenže tento chlápek se necpe jenom hamburgery a nečučí na basketbal, je navíc svérázným, provokativním americkým filmařem.

Foto: Jana Konečná

Zleva: Adriana a Luděk Sobotovi, Bea Albrecht a děti z dětských domovů.

Článek

Nebojí se ve svých filmech pohybovat "na hraně", jak se také jmenuje jeden český rádoby kontroverzní televizní pořad. V našich kinech se nyní objevil jeho esejistický dokument Bowling for Columbine.

"Byl to v Americe den jako každý jiný, farmáři vyjížděli na pole, mlékaři rozváželi mléko a prezident bombardoval jen další zemi, jejíž jméno nedovedeme vyslovit. A dva kluci v Coloradu šli hrát bowling," zní komentář k úsvitu tragického 20. dubna roku 1999, kdy si dva mladí školáci přinesli z bowlingu do školy v Little Townu místo svačiny nabité kvéry. A ve školní knihovně obratem postříleli dvanáct spolužáků a jednoho učitele.

Aby nedošlo k mýlce. Moore nedělá samoúčelné, hloupé vtípky, ale zabývá se zcela vážně americkým militarismem a obsesí Američanů po zbraních. Samozřejmě se sžíravou ironií, jaká lidem na celém světě, stojícím před válkou v Iráku, přijde v tuto chvíli vhod. (Nedivte se, napsal i knižní bestseller o G.W. Bushovi Hloupý bílý muž).

V této obdivuhodné i šílené zemi svobody můžete zdarma získat pušku, otevřete-li si účet v bance. A děti dostávají skutečné ostré flinty, které, jak se říká v jedné reklamě, "vypadají opravdově a také znějí opravdově!", třeba už k šestým narozeninám. "Americké právo i povinnost je vlastnit zbraň. Kdo nemá zbraň, není zodpovědný občan. Jak by jinak mohl třeba ochránit rodinu," dodává ve filmu jeden patriot první supervelmoci. A přitom ve Státech je ročně zabito výstřelem střelné zbraně mnohonásobně více lidí než kdekoli jinde na světě.

A Moore se ptá po příčinách se zaujetím (a zaujatostí) jako dobře placený investigativec. Nestydí se narvat kameru váženému obchodníkovi okýnkem do auta, ani se lstí vetřít do domu Charltona Hestona, legendárního herce a čestného předsedy NRA, národního sdružení majitelů zbraní. Posouvá se do role až manipulujícího prokurátora, který divákovi předkládá odvážné souvislosti a provokativní myšlenky.

Marilyn Manson, představitel "té nejnemocnější hudební kapely, jakou vyprodukoval hudební průmysl", se tu ptá, kdo může více podněcovat mladé k násilí: "Zda-li já několika písničkami, nebo prezident, který bombarduje za oceánem cizí země." S filmem lze samozřejmě nesouhlasit, ale snad prospěšnější je vzít jej jako svérázný a sebekritický pokus o pohled na současnou americkou společnost.

Bowling for Columbine, USA (2002), režie, scénář : Michael Moore, kamera: Brian Danitz, producent: Charles Bishop, vystupují: Matt Stone, Marilyn Manson a další, 119 min

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám