Hlavní obsah

Bohatý filmový podzim přinese festivaly ve Varech, Zlíně i Praze

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po mimořádně koronavirově chudém jaru a létu se na podzim roztrhne s filmovými akcemi pytel. Od 4. do 10. září se uskuteční jubilejní šedesátý ročník Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně, na 18. až 25. září je z původního jarního termínu přesunut pražský Febiofest, od 18. do 21. listopadu se pak v Karlových Varech uskuteční 54 1 MFF Karlovy Vary.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Symbol karlovarského festivalu

Článek

Svůj program přiblížil i Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm, na který se mohou diváci vypravit od 6. do 11. října do Liberce a již nyní si mohou zakoupit zvýhodněné akreditace na festivalovém webu.

Anifilm nabídne v prestižní mezinárodní soutěži celovečerních filmů deset snímků, mezi nimi například film Kábulské vlaštovky, který byl již s dobrým ohlasem uveden v Cannes a oceněn na festivalu v Annecy. Japonský film Správnej sound režiséra Kendžiho Iwaisawy vtipně vypráví o vzniku a zániku netradiční středoškolské kapely. Ručně malovaný indický romantický film o lásce Růže z Bombaje se hrál už na benátském festivalu a dostal cenu na festivalu v Chicagu.

Francouzsko-rumunský film Marona vypráví příběh věnovaný věrné psí lásce a psi v hlavních rolích budou i v dalších filmech. Zvířecí hrdinové vystupují také v dalším oceňovaném snímku O slavném medvědím obsazení Sicílie.

Středobodem nesoutěžního programu je rozsáhlá sekce Slyšet animaci, zahrnující krátké a celovečerní filmy, ale i profily českých skladatelů, jejichž hudební doprovod k mnoha animovaným dílům celosvětové proslul. Toto téma letošního Anifilmu přinese i slavné snímky, v programu nebudou chybět takové klasiky jako Pink Floyd: The Wall, drsný povídkový Heavy Metal či jazzové Trio z Belleville.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám