Hlavní obsah

Bluesový mistr Buddy Guy končí. Přijíždí se rozloučit i do Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buddy Guy, významný šestaosmdesátiletý americký bluesový kytarista a zpěvák, vystoupí v rámci rozlučkového turné Damn Right Farewell 16. července v pražském Kongresovém centru. Zahraje své nejznámější skladby i ty z nové desky The Blues Don’t Lie, která vyšla loni v září a byla nominována na Grammy.

Foto: archiv umělce

Buddy Guy se přijede do Prahy rozloučit. Je na svém posledním turné.

Článek

Guy dosud vlastní osm prestižních hudebních cen Grammy. Má je za své kytarové mistrovství i současné a tradiční formy bluesové hudby. Je rovněž majitelem ceny za celoživotní dílo.

V roce 2003 mu byla předána Národní medaile za umění, kterou uděluje prezident Spojených států těm, kteří mimořádně přispěli k vytvoření, růstu a podpoře umění ve Spojených státech. V roce 2005 byl uveden do Rokenrolové síně slávy a o tři roky později do Louisianské hudební síně slávy. Na kontě má i mnoho dalších ocenění.

Zmiňované album The Blues Don’t Lie vyšlo loni a hned se dostalo na vrchol bluesového prodejního žebříčku. Guy se na něm spojil s producentem, autorem a dlouholetým spolupracovníkem Tomem Hambridgem, který jej doprovází na probíhajícím turné.

Ozzy Osbourne zrušil jediný na letošek naplánovaný koncert

Kultura

Buddy Guy se narodil v roce 1936, vyrůstal jako jedno z pěti dětí v Louisianě v městečku Lettsworth. V sedmi letech si sestavil dvoustrunnou kytaru, na niž začínal hrát. V roce 1957 se přestěhoval do Chicaga, kde hrál na mnoha nahrávkách labelu Chess Records s jeho tehdejšími umělci. Jeho dráha pak byla výrazně vzestupná.

Jeho diskografie čítá třiatřicet alba a patnáct koncertních. Přitom se podílel na nahrávání alb mnoha jiných hudebních projektů.

Reklama

Související témata:
Buddy Guy

Výběr článků

Načítám