Hlavní obsah

Blind Boys přivezli upřímnou hudbu i lidský kontakt

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká gospelová skupina Blind Boys of Alabama zavítala v úterý podruhé do Prahy a v Lucerně zanechala nadšenou náladu. Jejich spontánnost, emotivní vztah k publiku i energie, kterou přes vysoký věk disponují, by rozehřála i toho největšího suchara.

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Blind Boys se loučí s Lucernou.

Článek

Roli předkapely splnila bezchybně vokální skupina Yellow Sisters, která nastoupila na pódium krátce po osmé a příjemně naladila publikum na hlavní koncert stylově vhodným i přiměřeně dlouhým programem, jenž si pohrával s world music a jazzem.

Nevidomí, dnes již zhruba sedmdesátiletí "chlapci" z Alabamy, zahájili svou show plnou tradicionálů a gospelových verzí moderních hitů kolem deváté za doprovodu bubeníka, baskytaristy, kytaristy a klávesisty.

Hlediště si získali nejen bezchybným (na rozdíl od prvního koncertu v Praze, kde jim zpěv občas lehce "ujel") provedením skladeb jako Down By the Riverside, People Get Ready, Spirit in the Sky, There Will Be a Light či Free At Last, ale i velmi přátelským kontaktem s fanoušky, kterým se zpěváci přiblížili tak blízko, že se jich mohli doslova dotýkat a po koncertě s nimi ještě dlouho klábosili a rozdávali autogramy.

Samozřejmě došlo i na jejich pověstnou rockovou verzi Amazing Grace, která vychází z melodie písně House of the Rising Sun a osciluje mezi bluesrockem a spirituálem. Vystoupení pak uzavřeli dlouhým jamem. V něm parafrázovali soulovou klasiku (James Brown, Stevie Wonder) a dali prostor i sólům doprovodných muzikantů, kteří, upřímně řečeno, nepředvedli mnoho výjimečného. Vřelou náladu v sále však taková maličkost ovlivnit nemohla, síla Blind Boys přece vždy byla a zůstává především v jejich zemitých, hrubých a nádherně pochroumaných hlasech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám