Hlavní obsah

Bestseller Paula Coelha Alchymista vychází jako audiokniha

Novinky, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alchymista, kultovní román brazilského spisovatele Paula Coelha, vychází v těchto dnech jako audiokniha. Režisér Jan Jiráň zdramatizoval na dvou CD příběh hledače štěstí Santiaga a přizval ke spolupráci význačné české herce. Hlavní roli ztvárnil David Novotný, postu vypravěče se zhostil Marek Eben.

Foto: Alena Jandlová

Zahájení výstavy Jak se žije s handicapem...

Článek

Dalších rolí se ujali Jaroslav Satoranský, Ljuba Skořepová, Josef Somr, Jiří Lábus, Jiří Schmitzer, Vladimír Kratina, Filip Tomsa a další.

Paulo Coelho napsal Alchymistu (O Alquimista) v roce 1988 během patnácti dnů. Nechal se inspirovat sbírkou Tisíc a jedna noc, proto zvolil téměř pohádkové vyprávění o cestě mladého španělského pastýře Santiaga za zakopaným pokladem a smyslem života. Ihned po vydání si knihu oblíbila zejména brazilská mládež. Dnes je přeložena do šestapadesáti jazyků a filmová společnost Warner Bros nedávno projevila zájem převést ji na plátna kin.

Román, který ovlivní

"Ztvárnit v audiopodobě Alchymistu mě napadlo hned, když jsem ho poprvé četl," řekl Právu režisér Jiráň. "Připadl mi optimistický poselstvím, že každý můžeme nějakým způsobem ovlivnit naplnění svých osudů a svého životního příběhu. Pak jsem se dočetl, že se kniha stala velice oblíbenou mezi mládeží, což mě naplnilo dalším optimismem. Měl jsem radost z toho, že se mladá generace nechala ovlivnit něčím jiným, než co je běžně k vidění v televizi."

První problém, na který tvůrčí tým narazil, byla skutečnost, že se v Čechách audioknihy příliš neprodávají. Rozřešení přinesly spřízněné duše ve vydavatelství B Music, které se rozhodly pro úzkou spolupráci, a rovněž sponzoři. Natáčelo se v loňském roce ve studiu Svengali, odvážnou ethnorockovou hudbu coby doprovod složil Zdeněk Zdeněk.

"Hledačství Santiaga je původní, čisté. Já osobně už se cítím trochu za zenitem toho původního hledání, ale uvědomil jsem si, že aby člověk nezakrněl, měl by pořád něco hledat," řekl Právu představitel Santiaga, David Novotný. "Ten příběh mě určitě ovlivnil. Vcítil jsem se do Santiaga, který hledá poklad a bylo to velmi povznášející," prozradil osmnáctiletý konzervatorista Filip Tomsa, jenž se ujal role velbloudáře.

Citlivé obsazení

Jiráň se rozhodl knižní verzi Alchymisty nezkrátit, čímž vyšel vstříc mistrně odvedeným Coelhovým dialogům. Aby dosáhl potřebné nálady, přijal i na první pohled vedlejší vjemy, které linii příběhu obklopují. Odkryl krásu zpěvu ptáků, něžnost větru i sílu uvolňující hudební složky. Zdeněk Zdeněk pravda napsal místy až příliš "agresivní" předěly, ovšem v celkovém kontextu jsou funkční.

Volba představitelů knižních postav byla šťastná. Santiago Davida Novotného je patřičně naivní a plný toužebného očekávání, moudrost krále v podání Josefa Somra takřka dechberoucí a Jiří Schmitzer v roli Alchymisty jako by skutečně procházel písečnou pouští: z hlasu lze cítit patřičnou únavu a spoustu zkušeností.

Marek Eben: Knížku jsem přečetl jedním dechem

Na nahrávce audioknihy Alchymista jste ztvárnil roli vypravěče. Nemáte pocit, že na provádění tak moudrým příběhem jste ještě příliš mladý?

Mladý? To mi nepřipadá, kolikrát si říkám, že se cítím být docela starý. Nedávno mě pozvali jako hosta do hudebního pořadu Eso a tam jsem si připadal dokonce velmi starý. Řekl bych, že je to tak akorát. Koneckonců nejsem v žádném rozpuku mládí, je mi pětačtyřicet a to je podle mě zrovna ten věk, ve kterém už má člověk něco za sebou, něčím si prošel a něco protrpěl. Myslím, že je to celkem adekvátní.

Znal jste příběh Alchymisty předtím, než jste přijal roli vypravěče?

Tu knížku jsem kdysi dostal od Jana Jiráně jako dárek. Přečetl jsem ji jedním dechem. Je to krásný příběh, líbí se mi na něm, že je takový nekomerční. Nepřipadá mi, že ho Coelho napsal s myšlenkou prodat desítky miliónů kusů. Je skvělé, že si i takováhle věc, která postrádá atributy akčnosti, erotiky nebo velkého napětí, dokázala najít věrné čtenáře.

Alchymista se stal kultovní knihou. Myslíte si, že duchovnímu příběhu statut kultovnosti sluší?

To je složité. Z podobného pohledu bychom se mohli podívat i na Písmo a zeptat se, jestli mu kultovní rozměr, který určitě v tom nejlepším smyslu slova má, sluší. S tím nic nenaděláme, je tak "dobré", že si podmanilo milióny lidí. Ke cti lidstva naopak slouží, že si nějaký příběh dokáže vybrat za svůj. Podle mě to těžko ovlivní kniha samotná. Kult z ní udělají teprve čtenáři, kteří se s ní identifikují.

Našel jste v Alchymistovi nějaký moment, který vás ve vaší životní filozofii posunul?

Našel jsem moment, který mě překvapil. Když jsem ho četl, říkal jsem si, že hlavní hrdina Santiago určitě bude hledat poklad a že jím bude nalezení duchovní podstaty života a objevení jakéhosi ráje v srdci. Nenapadlo by mě, že Coelho bude tak důmyslný, a nechá Santiaga najít ráj srdce, ženu, projít cestou osobního i duchovního růstu a ještě mu na konci dovolí najít ten poklad. To mě velice překvapilo.

Diskutabilní mohlo být snad jen obsazení Marka Ebena do role vypravěče, neboť má na přednášení Coelhových životních pravd možná příliš mladý hlas. Vzhledem k jeho životním i hereckým zkušenostem ale roli zvládl. Omladil ji a potvrdil, že tenhle příběh je pro každého.

Reklama

Výběr článků

Načítám