Hlavní obsah

Berlinale: Geislerová září mezi hvězdami

Právo, Věra Míšková (Berlín)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Na akci Shooting Stars, která v rámci Berlinale představuje filmovému světu mladé herecké talenty, se mezi dvaceti dalšími herci představila i Aňa Geislerová, jedna ze tří letošních Shooting Stars, kteří hrají ve filmech nominovaných na Oscara za nejlepší zahraniční film.

Foto: Barbora Janečková

Kostýmovaní průvodci a spousta zábavy, to je dětský den na hradě Malenovice.

Článek

"Je to do jisté míry vzrušující i příjemné, člověk se cítí nezvykle. Mluví s námi agenti, producenti, fotíme se... ale jestli to přinese práci, teprve uvidíme. Snažím se to brát střízlivě," řekla Právu Geislerová, které stejně jako všichni ostatní dostala také cenu Shooting Star. Předával ji americký herec Peter Fonda, který na Berlinale představil v retrospektivě kultovní Bezstarostnou jízdu.

"Když jsem odjížděla, říkala jsem sice "jedu na trh s otroky", ale taková je do určité míry celá tahle profese: pořád se musíte nabízet. Je mezi námi ale překvapivě příjemná atmosféra, zapadla jsem do partičky Skandinávců, máme společný, většinou trochu poťouchlý humor. Samozřejmě, že člověk trochu kouká kolem, koho fotí nejvíc, na koho se obracejí, protože nikdo nechce být outsider, ale žádné pnutí nebo rivalitu mezi námi necítím. Jen škoda, že se tu nehrají Želary, aby mě ti lidé mohli vidět také na plátně," dodala Geislerová.

Na otázku, co by poradila příštím českým Shooting Stars, řekla: "Umět dobře cizí jazyk, nejradši angličtinu. Vzít si dost šatů, aby člověk nebyl nervózní. A moc to neprožívat."

Berlinale přivítalo "Zrůdu" Charlize Theronovou

Mimořádným hereckým výkonem v soutěžním filmu Monster (Zrůda), zamířila americká herečka Charlize Theronová jak ke Stříbrnému medvědu Berlinale, tak k získání Oscara, na kterého je nominovaná v kategorii hlavní ženská role.

Jedna z nejkrásnějších hollywoodských hvězd se doslova převtělila do postavy navenek až k nepoznání nehezké a uvnitř zrůdné vraždící prostitutky Aileen Wuornosové. V roce 2002 byla  popravena za vraždu šesti zákazníků. Devět měsíců, během nichž Wuornsová z nenávisti k mužům i z lesbické lásky k mladičké Selby, jíž chtěla opatřit peníze, vraždila, rekonstruuje režisérka Patty Jenkinsová s maximálním důrazem na autentičnost.

Dokonalá maska včetně umělých zubů Theronové zcela změnila tvář a podtrhla její výkon. "Když mi Patty zavolala, že mne považuje za ideální představitelku Aileen, byla jsem pyšná. Dosud to totiž bylo vždycky naopak - já jsem bušila na dveře a přesvědčovala ostatní, že se pro tu či onu roli hodím," řekla herečka a dodala: "Ještě nikdy jsem nehrála skutečnou postavu. Musela jsem Aileen nejdřív důkladně poznat, studovat mnoho materiálů, mluvit s lidmi a teprve na druhém místě byly vnější atributy."

Reklama

Výběr článků

Načítám