Hlavní obsah

Ben Cristovao v O2 areně ušetřil. Bude to dělat programově dál

Zpěvák Ben Cristovao odehrál 1. října v pražské O2 areně svůj první udržitelný koncert. Jeho cílem byla optimalizace vygenerovaných emisí CO2. Bylo vyprodáno a zpěvákovu týmu se u jídla, elektřiny či suvenýrů v podobě oblečení podařilo ušetřit téměř 100 procent emisí uhlíku. Nyní byla ve spolupráci s poradenskou společností Sustainables vytvořena analýza, která ukazuje, jakou uhlíkovou stopu koncert měl.

Foto: Pavla Hartmanová

Ben Cristovao na koncertě v O2 areně.

Článek

„Více než půl dekády jsem veganem. Rostlinnou stravu vnímám i jako ohleduplnější vůči životnímu prostředí a planetě. Co se týče dalších věcí, snažím se pečlivě třídit, na delších cestách jezdím hybridním nebo čistě elektrickým autem, schůzky ve městě zvládám na elektrickém onewheelu. Vím, že v tomhle ohledu nejsem dokonalý a ani nemůžu být. Snažím se ale o tom přemýšlet, pracovat na sobě,“ vysvětlil Cristovao.

S vedením a gastro týmem Bestsportu, jenž provozuje O2 arenu, se Cristovaův management dohodl, že masové burgery, kuřecí nugety a wrapy s kuřecím masem nahradí rostlinnými alternativami. Vydalo se na 800 porcí rostlinného jídla, v porovnání s masovou alternativou daného typu občerstvení bylo u každé porce ušetřeno 85,7 procenta emisí.

Při prodeji upomínkového oblečení se podařilo ušetřit skoro sto procent emisí uhlíku. Trička a mikiny totiž nebyly pro koncert nově vyráběny, šlo o recyklaci staršího zboží z roku 2019, které získalo nový přetisk. Míra úspory byla 99,3 procenta.

Poslední položkou byla elektřina. Šlo o zelenou variantu od E. On se zárukou původu z obnovitelných zdrojů, které byly získány v Čechách. Celkem se takto nakoupilo 20,458 MWh, což odpovídá přesnému a reálně spotřebovanému množství elektřiny v O2 areně během zkoušek 30. září a v den koncertu 1. října. Rozdíl oproti neudržitelné variantě elektřiny (elektřiny pocházející z fosilních paliv) byl 94,28 procenta ušetřených emisí.

Ve středu sázeli stromy

„Koncertu jsme udržitelnost vetkli už v první fázi plánování, tedy před třemi lety. Věděl jsem, že by bylo dobré kromě vyprodaných koncertů mít ještě něco, čím by byly zajímavé a čím bychom se takříkajíc mohli chlubit. Předsevzali jsme si, že ho uděláme tak udržitelný, jak to jenom jde,“ řekl Právu Lukáš Rychtařík, umělecký ředitel společnosti Championship Music, managementu Bena Cristovaa.

„Naše ambice byly velké a my se pak museli často srovnávat s realitou, ať už v tom, jak funguje O2 arena, anebo jaké jsou v ní možnosti. Nabrali jsme ale dobré zkušenosti a budeme je aplikovat i na příštím koncertě v O2 areně. Tuto středu jsme u Brandýsa nad Labem ještě vysadili nějakých patnáct stromů, abychom přírodě vrátili to, co jsme v hale spotřebovali na vodě a vytápění,“ pokračuje.

„S O2 jako generálním partnerem haly jsme také uzavřeli dohodu o tom, že vytvoříme jakýsi doporučující manuál pro promotéry, kteří v ní budou pořádat akce a chtěli by to dělat udržitelně,“ dodává.

Příští koncert v O2 areně odehraje Cristovao 10. listopadu 2023. Opět se ho bude snažit se svým týmem pojmout tak, aby byl maximálně ohleduplný vůči životnímu prostřední.

„Pro rok 2023 máme zadanou změnu technického zázemí a věcí. Celý Benův tým se stravuje pouze rostlinně, čím také snižujeme uhlíkovou stopu. Pracujeme na tom, abychom sehnali partnera, který by nás dokázal vybavit alternativně poháněnými auty. Existuje také plán připravit na příští rok menší klubové turné, na němž bychom udržitelnost aplikovali i do klubových vystoupení,“ uzavírá Rychtařík.

Reklama

Výběr článků

Načítám