Hlavní obsah

Barvy Ostravy jsou v plném proudu

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Do své druhé poloviny v sobotu vstoupil hudební festival Colours of Ostrava, na kterém se i letos pohybuje více než dvacet tisíc lidí. Rozlehlý areál, tvořený hlavně okolím Slezskoostravského hradu a výstavištěm Černá louka, pulzuje mimořádně pozitivní atmosférou a především hudbou všech myslitelných žánrů.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jamie Cullum

Článek

Jednoznačným vrcholem pátečního večera bylo vystoupení britského hudebníka Jamieho Culluma, který se stal miláčkem festivalového publika a rázem si podmanil i ty, kteří vůbec netušili, co mají od jeho koncertu čekat. Svérázný showman, označovaný za britský pop-jazzový zázrak, během svého vystoupení, nabitého strhující energií, zahrál kromě své hudby i dvě cover verze – slavnou High and Dry od Radiohead a dokonce uctil i Michaela Jacksona předělávkou skladby Thriller, během které se sám doprovázel pouze pomocí úderů na všechny části svého piana.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Kolumbijská kapela LA-33

Hlavní pódium v pátek patřilo také skupině Asian Dub Foundation, která na festivale vystupovala už před několika lety, a také kolumbijské kapele LA-33, jež přivezla salsu ve velmi energickém provedení. I tato skupina do svého bloku zařadila pozoruhodnou předělávku – tentokrát skladby Roxanne od The Police.

Českou scénu v pátek zastupovala například Vypsaná fixa, ale také Jarmila Šuláková se skupinou Fleret. Královna valašského folklóru, která v červnu oslavila osmdesátiny, rozdávala kromě svého krásného hlasu také úsměvy a výbornou náladu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jarmila Šuláková

Punkovou alternativu reprezentovala kultovní formace Už jsme doma, která s neuvěřitelným nasazením potěšila především pamětníky, protože většinu svého setu postavila na svých starších kusech. Došlo i na slavnou skladbu Hollywood.

Foto: Aleš Honus, Právo

Věra Špinarová

Po loňském úspěšném vystoupení Marie Rottrové pořadatelé i letos pozvali další stálici českého popu, pocházející z Ostravy, a to Věru Špinarovou. Hity jako Raketou na Mars nebo nepřekonatelnou píseň Jednoho dne se vrátíš sice provázel déšť, ten však trval jen krátce a především – byl zatím jediným, který festival za první dva dny zažil.

Ostravský festival, který se od jiných tuzemských akcí liší především tvůrčí a velmi odvážnou dramaturgií, se koná už od čtvrtku kdy si mohli hudební fajnšmekři vychutnat třeba vystoupení oskarového skladatele Michaela Nymana, autora hudby k slavnému filmu Piano, nebo třeba skupinu Tata bojs, která vystoupila na společném koncertu s korejským Ahn Triem.

Foto: Aleš Honus, Právo

Michael Nyman, autor hudby k slavnému filmu Piano

Asi nejzajímavější program ale festival Colours of Ostrava nabídne dnes a také zítra. Především sobotní večer je nabitý slavnými jmény – jen namátkou Morcheeba, Mercury Rev, KTU, Jaromír Nohavica, Stereo Mcs a mnoho dalších slavných jmen. A v neděli pak přijde další z očekávaných vrcholům v podání legendy newyorské alternativy Davida Byrna. Publikum se tedy ještě má na co těšit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám