Hlavní obsah

Báli se, že válka nebude. O českých pilotech v Británii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ambiciózní filmový dokument Good Old Czechs o našich válečných pilotech v anglické RAF zamíří v září do kin. První ukázka je na internetu.

Trailer k filmu Good Old CzechsVideo: Pilot Film

 
Článek

Snímek používá archivní záběry z války a stojí na vzpomínkách dvou vojáků – slavného pilota Františka Fajtla a méně známého palubního střelce Filipa Jánského (vlastním jménem Richard Husmann).

Jejich vzpomínky čtou ve filmu herci, ale žádné mluvící hlavy nejsou vidět, vyprávění doprovázejí válečné záběry.

Foto: Pilot Film

Z traileru k filmu Good Old Czechs

Režisér a scenárista Tomáš Bojar se k tématu dostal už v dětství, když mu děda dal knihu Františka Fajtla, která ho velmi zaujala. Fajtla označil za „citlivého a přesného pozorovatele světa“.

František Fajtl a Filip Jánský byli podle něj pokorní. Z naší perspektivy se chovali jako hrdinové, ale žádnou vědu z toho nedělali.

Severní Čechy Rakousku sebereme, plánovalo za císaře pána Německo

Kultura

Za druhé světové války prošlo československými perutěmi RAF přibližně 2500 mužů, kteří výrazně pomohli Britům v boji proti Hitlerovi. Byli mezi nimi Češi, Slováci i čeští Němci.

Podařilo se jim zničit cca 365 nepřátelských letadel a mnoho průmyslových a vojenských objektů. Asi 531 příslušníků těchto jednotek padlo.

Sudetský tulák. Fresky ze zmizelého Doupova zachraňovali pod hlavněmi sovětských tanků

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám