Hlavní obsah

Autor zamilované jeptišky v Praze

Novinky, kč, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kdo by neznal nejkontroverznější a nejpřitažlivější billboardy firmy United Colours of Benetton. Jeptišku vášnivě líbající kněze. Černého hřebce pářícího se s bílou klisnou. Tři lidská srdce s popisy černý, bílý a žlutý.

Foto: ZZS MSK

Ze soutěže

Článek

Autor těchto snímků - italský fotograf Oliviero Toscani - navštívil Prahu a ve středu ve Švandově divadle proslovil přednášku pro studenty uměleckých škol a pracovníky propagace.

Byl mimořádně potěšen, že mu organizátoři před zahájením přednášky věnovali na DVD komedii Limonádový Joe. "Je to můj nejoblíbenější český film," řekl.

Autor se přiznal, že v poslední době se začíná víc věnovat umělecké fotografii. "Pracovat v reklamě je pro tvůrčího umělce těžké a svazující. Musí se hodně podřizovat přání obchodu a manažerů," prohlásil. Řadu nápadů, které měl z Benettonu, však zpracovává dál.

Oliviero Toscani se narodil v Miláně, ale trvale žije Toskánsku. Fotografii vystudoval v letech 1961 - 1965 na Uměleckoprůmyslové škole ve švýcarském Curychu. Jeho snímky publikují největší světové časopisy Elle, Vogue, Harper's a další. Jeho plodná spolupráce s Benettonem začala v roce 1982. Za billboardy získal řadu ocenění, včetně ceny Unesco, fotografie vystavoval i na Benátském bienále a ve velkých muzeích po celém světě. Pražské setkání s ním připravily neziskové organizace Art Directors Club a Středoevropský institut umění reklamy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám