Hlavní obsah

Audioknižní román Jeden musí z kola ven

Právo, Ilja Kučera ml.

Kdo je tím jedním, co musí z kola ven, prozrazuje herec Martin Zahálka v právě vydané audioknižní podobě románu Jeden musí z kola ven. Autorem je klasik špionážní literatury, nedávno zesnulý britský spisovatel, diplomat a špion v jedné osobě John le Carré.

Foto: OneHotBook

Obal audioknihy

Článek

Je asi zbytečné dodávat, že le Carré patří v tomto oboru k největším mistrům žánru. Vedle poutavého a napínavého líčení příběhů je silnou stránkou jeho knih dokonalá znalost prostředí.

V tomto případě je zkušený agent britské tajné služby George Smiley za podivných okolností odeslán na odpočinek. Současně se ale objeví podezření, že přímo uprostřed londýnské centrály operuje tajný agent Moskvy. A tak je to právě George Smiley, kdo je znovu povolán do služby, aby tajně prověřoval své bývalé kolegy, pátral ve spisech a přišel celé věci na kloub.

Děj knihy tentokrát čtenáře, respektive posluchače zavede i do bývalého Československa. Právě tam, do okolí Brna, je naplánovaná akce, za níž kvůli zradě stojí moskevská centrála.

V této části románu je nutno ocenit zjevnou autorovu znalost tuzemského místopisu. Jeho postavy se pohybují Prahou poloviny sedmdesátých let, ale i Brnem a moravským venkovem, jako by tu le Carré někdy sám pobýval.

Kniha ovšem není pouhým technicistním popisem praktik špionážních služeb či obyčejným špionážním thrillerem. John le Carré se noří do hloubky postav, jejich psychiky, vykresluje důvody, které vedly k tomu, že se rozhodly věnovat právě tomuto povolání. Navíc celým příběhem prochází motiv N., manželky George Smileyho, která svého muže opustila a on se snaží porozumět jí, pochopit ji a nově uspořádat svůj budoucí život.

Jeden musí z kola ven je proto vrstevnatý a mnohabarevný román. Působivost a přitažlivost jeho zvukové podoby navíc podtrhuje podání Martina Zahálky, který je nejen výraznou hereckou osobností, ale i velmi zkušeným a vyhledávaným interpretem audioknih.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám