Hlavní obsah

Audioknižní návrat do zdivočelé země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než třiadvacet hodin poslechu skýtá zvuková podoba románu spisovatele Jiřího Stránského Aukce v podání Marka Holého. Román bezprostředně navazuje na Stránského Zdivočelou zemi, kterou kromě jiného zpopularizoval v devadesátých letech úspěšný televizní seriál.

Foto: OneHotBook

Obal audioknihy

Článek

Ústřední postavou je opět Antonín Maděra, pilot britské RAF, který se po skončení války vrátil zpět do Československa. Usadil se na statku v pohraničí a obklopen partou mladých kluků s hlavami plnými kovbojských snů tam navzdory okolnostem vybudoval prosperující farmu.

Jejich společné osudy pak v Aukci sledujeme od poválečných let až takřka po současnost.

Pod tlakem okolností jsou nuceni opustit někdejší statek ve Sv. Štěpánu a založit nový zemědělský podnik v osadě Lučiny, v němž se čím dál více věnují chovu a šlechtění koní. Jsou nuceni svádět boj s pohraničními pytláky i s utužujícím se komunistickým režimem.

Jako západní pilot je Maděra zatčen a deset let stráví v kriminále a pracovních táborech. Společenství ovšem vytrvá, i když jeho členové stárnou. S lety se jen mění jejich postoje a názory. Posluchač s nimi prožívá padesátá léta, reformní rok 1968, období normalizace i příchod svobody po roce 1989.

Román, který průběžně přeskakuje v čase, je v  podstatě jakousi mozaikou individuálních příběhů jednotlivých postav a  jejich průběžných osudů. V chronologii času děj směřuje k velké aukci závodních koní, která je v Lučinách pořádána u příležitosti Maděrových osmdesátin.

Jistým problémem pro posluchače ovšem může být nepřeberná četnost postav, které se navíc porůznu vynořují v různých obdobích členitého děje. Původní mladí kovbojové jsou vesměs ženatí, mají své děti, případně vnoučata. Vzniká tak trochu labyrint jmen a labyrint souvislostí.

Celkově vzato je ale Aukce audiokniha posluchačsky přitažlivá, navíc velmi výmluvně a důvěryhodně zachycující dobové reálie časů, ve kterých se odehrává.

Může se vám hodit na Zboží.cz: Aukce - Jiří Stránský (čte Marek Holý) 2CDmp3

Reklama

Související témata:
Jiří Stránský

Výběr článků

Načítám