Hlavní obsah

Ať žije komunistická strana! South Park vydal omluvu čínským cenzorům

Novinky, Stanislav Dvořák

Seriál South Park zmizel z čínských internetových televizí poté, co si jedna z epizod utahovala z praktik nedemokratického režimu. Tvůrci seriálu nečekaně reagovali omluvou. Ta je ale psaná stylem, který vyzněl jako ještě větší výsměch než samotný seriál.

Foto: Prima Comedy Central

Cartman ve dvacáté sérii South Parku.

Článek

Autoři seriálu Trey Parker a Matt Stone vydali následující omluvu: „Stejně jako Národní basketbalová asociace vítáme čínské cenzory v našich domovech a srdcích. My také milujeme peníze mnohem víc než svobodu a demokracii. Prezident Si vůbec nevypadá jako Medvídek Pú. Ať žije velká komunistická strana Číny! Nechť je letošní sklizeň obilnin bohatá. Jsme v pohodě, Číno?“

Narážka na basketbal se týká trenéra NBA Daryla Moreyho, který stáhnul svou původní podporu protestujícím v Hong Kongu.

Postava ze South Parku Randy cestovala v nedávné epizodě do Číny, byla zatčena a poslána na nucené práce a převýchovu. Už v roce 2017 byl zakázán také Medvídek Pú kvůli podobnosti s prezidentem Si Ťin-pchingem.

Nelegální Prasátko

„Někteří lidé říkali, že Pú vypadá jako čínský prezident, tak jsme teď v Číně nelegální,“ postesklo si Randymu animované Prasátko.

„Co je tohle za cvokhaus?“ reagoval Randy.

Podle západních médií byl následně seriál odstraněn z čínských služeb jako Bilibili, iQiyi, Youku and le.com. Na stránkách Weibo pak Číňané začali používat místo názvu seriálu tajné označení S23E02 (série 23, díl 2), aby je cenzura hned nezablokovala.

Čína běžně zakazuje různé filmy, skupiny, knihy i internetové stránky. Zatímco Facebook je momentálně povolený, Google blokuje, stejně tak třeba Wikipedii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám