Hlavní obsah

Ashkenazy uvádí hudbu z dob stalinismu

Novinky, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ve čtvrtek a v pátek začíná v pražském Rudolfinu šéfdirigent České filharmonie Vladimír Ashkenazy pozoruhodný projekt tvorby ruských skladatelů sovětské éry Souhlas a protest v sovětské hudbě.

Foto: Gabriela Srbová

Koho by tento pohled neokouzlil?

Článek

"Pozvali jsme ke koncertům i ty nejlepší sólisty, abychom přilákali i mladé publikum," říká Ashkenazy, který během ledna s ČF uvede celkem ve třech programech pod Ashkenazyho taktovkou díla skladatelů jako Dmitrij Šostakovič, Sergej Prokofjev a Dmitrij Kabalevskij, vesměs autorů žijících v epoše sovětského diktátora J.V. Stalina a jeho totalitního režimu.

Ashkenazy, který sám pochází ze SSSR a jen díky "tání" v éře Chruščeva se mohl v 60.letech vystěhovat za svou manželkou na Island, uvede po Praze stejné koncerty s ČF ještě v Kolíně nad Rýnem, New Yorku a Vídni. V Londýně je pak nastuduje s London Symphony Orchestra.

"Chci připomenout zejména mladým lidem, co jsem sám zažil, a na co další generace zapomínají, což platí i o lidech na Západě, kteří to sice poznat neměli možnost a moc je to již nezajímá," vysvětluje Ashkenazy smysl projektu. Impulsem prý bylo i blížící se výročí smrti S. Prokofjeva. Skladatel skonal 5. března 1953. "Málo se ví, že Prokofjev zemřel ve stejný den jako Stalin a tak jeho pohřeb byl téměř utajený. Já sám si pamatuji, že jako mladý chlapec jsem ten den šel vylidněnou Moskvou na hodinu klavíru ke své učitelce. Zeptal jsem se jí celý vystrašený Co s námi bude? a ona mi pošeptala téměř kontrarevoluční větu Bude to jen lepší. Úplně jsem se lekl, ale pravdu jejích slov jsem poznal až později," vzpomíná Ashkenazy.

Aby ukázal obě stránky tvorby těchto skladatelů, uvede dirigent díla jak z období teroru, kdy si autoři často "vykupovali" jejich napsáním i holý život (viz tažení proti formalismu), tak i z pozdějšího období, kdy již po Stalinově smrti mohla určitá dávka protestu i vstoupit do jejich tvorby, třeba u symfonií Šostakoviče.

"Sovětským cyklem", který je doprovodnou akcí k ýstavě socialistického realismu v Rudolfinu,se zároveň uzavře Ashkenazyho účinkování v jeho poslední abonentní sezóně u filharmonie. S orchestrem pak v Česku vystoupí pouze na festivalu Pražské jaro.

Reklama

Související témata:

Související články

Ashkenazy uvede sovětskou hudbu

Šéfdirigent České filharmonie Vladimir Ashkenazy uvede v Rudolfinu ve čtvrtek a v pátek se svým tělesem a s Pražským filharmonickým sborem první ze tří...

Výběr článků

Načítám