Hlavní obsah

Arnika znepokojena postupem IPR v kauze stavby na Formanově náměstí

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

náměstí Miloše Formana

Spolek Arnika, znepokojený postupem magistrátu a Institutu plánování a rozvoje (IPR) ohledně soukromým investorem chystané stavby Brand Store na pražském náměstí Miloše Formana, se připojil k odvolání proti vydanému územnímu rozhodnutí.

Foto: Vizualizace TaK Architects, Právo

Tak by měla vypadat stavba Brand Store z nadhledu od hotelu InterContinental.

Článek

Arnice, neziskové organizaci spojující lidi usilující o lepší životní prostředí, vadí, že ačkoli hlavní město deklarovalo nesouhlas s převážně komerční stavbou na volné ploše náměstí, stanoviska magistrátu prosklené čtyřpodlažní „kostce“ naopak umetají cestu.

„Praha je snad jediný vlastník na světě, který umožnil výstavbu s využitím svých pozemků a zároveň se proti té samé stavbě brání odvoláním. Postup je, bohužel, natolik amatérský, až se zdá, že jde jen o pouhé divadlo pro voliče,“ řekla Anna Vinklárková z Arniky.

Poslední Lasicův snímek. Krátce před smrtí se herec usmíval

Zahraniční

Územní rozhodnutí pro novostavbu, kterou investor (miliardáři Oldřich Šlemr, Eduard Kučera, Pavel Baudiš) spojil s opravou brutalistního hotelu InterContinental, vydal stavební úřad Prahy 1.

Posloužilo mu k tomu stanovisko magistrátního odboru, které je podle Arniky v přímém rozporu se stávajícím územním plánem. Plán v místě stanoví funkci náměstí, plochy pro shromažďování.

Proti tomu se odvolali dotčení sousedé i městský IPR, podle Arniky ale měl IPR požádat o přezkum závazných stanovisek magistrátu.

„Stavební úřad se musí řídit závaznými stanovisky, byť jsou nezákonná. Konkrétně v tomto případě má stanovisko pře­zkoumat nadřízený orgán, kterým je ministerstvo pro místní rozvoj. Odvolání IPR je tudíž jen cár papíru,“ vyjádřila obavy Vinklárková.

Anna a Matěj Podskalští: Festival v Cannes je splněný sen

Kultura

Arnika proto podaná odvolání doplnila, sama požádala o přezkum závazného stanoviska magistrátního odboru.

V podrobném dokumentu spolek uvedl, že odbor při posouzení územního plánu selhal a že jeho rozhodnutí směřuje „proti veřejným zájmům na ochranu kulturních a civilizačních hodnot“.

Reklama

Výběr článků

Načítám