Hlavní obsah

Archiv Milana Kundery míří z Paříže do Brna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Paříži právě začaly přípravy na přesun listinné části archivu a knihovny Milana Kundery do Moravské zemské knihovny v Brně (MZK). Před dvěma lety se Milan a Věra Kunderovi rozhodli, že spisovatelův archiv a jeho knihovna se stanou součástí fondu Moravské zemské knihovny v Brně. Následovaly měsíce plánování a odkladů, které byly vynuceny pandemickou situací.

Foto: Věra Kunderová

O stěhování archivu světoznámého spisovatele z Paříže do Brna se starají ředitel českého centra v Paříži Jiří Hnilica (vlevo) a ředitel Moravské Zemské knihovny Brno Tomáš Kubíček.

Článek

Nyní může být konečně přesun první části daru zahájen. Na jeho převozu spolupracuje i České centrum v Paříži.

„Obsahem této první části je listinný archiv Milana Kundery, tedy korespondence s nakladateli, recenze na jeho knihy, které nakladatelé autorovi posílali a které se stanou vítaným materiálem pro badatelské práce o recepci Kunderova díla, dále pak desítky literárních cen, které Kundera získal za svoji tvorbu – včetně například slavné Jeruzalémské ceny, a další materiál. Součástí je i bohatá sbírka fotografií a další skvosty, jejichž pouhé roztřídění a zpracování si vyžádá alespoň rok práce. Poté bude vše zdigitalizováno a zpřístupněno badatelům i čtenářům,“ popisuje ředitel MZK Tomáš Kubíček.

Zvláštní část převáženého souboru tvoří rozhlasové a televizní pořady Věry Kunderové, které natáčela v šedesátých letech, kdy byla zaměstnána v České televizi nebo reportáže pro Český rozhlas z počátku 90. let, jejichž prostřednictvím s Tomášem Sedláčkem provázeli posluchače Francií. Do této kolekce patří i osobní „deník“ Věry Kunderové, tedy její vzpomínky, které rovněž v hlasové podobě pořídil Milan Kundera poté, co se jeho manželka vrátila na začátku sedmdesátých let z návštěvy domova, která se už odehrála pod dohledem tajné policie.

RECENZE: Je jedno, co měl Kundera k snídani

Film

„Převoz druhé části souboru, tedy knihovny Milana Kundery, je plánován na září letošního roku. Celý komplet se stane součástí nově zbudované Knihovny Milana Kundery, kterou v prostorách MZK navrhl architekt Martin Hrdina a která by měla být pro veřejnost otevřena na konci tohoto roku. V tomto případě však nepůjde jen o místnost, kde budou knihy uloženy a kde bude v zdigitalizované podobě zpřístupněn i archiv, ale o kulturní instituci s vlastním programem. Jeho prostřednictvím budou v MZK v debatách s výraznými českými i zahraničními intelektuálními osobnostmi tematizovány otázky evropského kulturního prostoru,“ doplnil Kubíček.

Škvorecký v éře korektnosti. Velký ironik zemřel před 10 lety

Kultura

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám