Hlavní obsah

Annie Lennox a Skin si jsou blízko

Novinky, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Málokdo by si před takovými třemi lety pomyslel, že v krátké době po sobě vydaná alba zpěvaček Annie Lennox (Bare) a Skin (Fleshwounds) zastihnou obě v podobné náladě. Jejich cesty se do té doby tak diametrálně odlišovaly, že se teoreticky neměly potkat. Leč čas vše změnil a druhou posunul blíže první jmenované.

Foto: Martin Šalek

Škola atopie je prostor pro sdělování a srovnávání zkušeností dětí a rodičů.

Článek

Skotka Annie Lennox, která byla od roku 1981 členkou dua Eurythmics, si získala světskou slávu jako vynikající a nezaměnitelná vokalistka s nápadným soulovým feelingem. Před jedenácti lety vstoupila kolekcí Diva na sólovou dráhu a hned žala jeden úspěch za druhým. Stala se nejlepší britskou zpěvačkou a ve stejné kategorii vyhrála i v anketě časopisu Rolling Stone. Druhý sólový počin Medusa přišel v roce 1995, ale tak velký úspěch ji už nepřinesl. Pak následovalo období klidu, přerušené jen dočasným znovuoživením Eurythmics.

Zatímco ona si užívala všeobecné popularity a bohatství, černá rockerka Skin bojovala za práva světa i žen. V sestavě pozoruhodných Skunk Anansie (kde vedla tři muže) se na třech albech rozhovořila o náboženské podlosti, sociálních podivnostech a ústrcích příslušnic jejího pohlaví. "Od začátku do konce byli Skunk Anansie boj," vzpomíná dnes. Prodali tři a půl miliónu alb, což není v dnešním hudebním světě číslo zanedbatelné.

Čerstvé desky obou zpěvaček si jsou v mnoha ohledech podobné. Lennox nemá potřebu se dalekosáhle vyvíjet. Pořád si dopřává hluboké vnitřní radosti prožívané na šikovně zaranžovaných tónech. Její kolekce Bare je nesmírně barevná, bohatá na neustále nové motivy a plná rozdílných nálad, z nichž coby konečný výsledek vyplouvá úžasný nadhled. Pohybuje se na pomezí popu, soulu, rocku i gospelu a sílu to všechno získává díky její skvělé profesní technice.

Skin je na kolekci Fleshwounds méně intimní a více výbušná. V písních se dokáže nadýchat impozantní soulové i jazzové páry, aby v určitých místech - to když napínání bylo dost - vybuchla a přinesla zcela odzbrojující pasáž. Má na desce více přítulných melodických motivů než Lennoxová, ovšem působí rovněž velmi klidně, nadto veskrze upřímně.

"Teď můžu mluvit o svých hlubokých pocitech a nijak mě to neničí," raduje se Skin, která si v rámci příchodu nové tvůrčí doby nechala po mnoha letech narůst vlasy. I to je znamení, že bojovnice dostala rozum a novou chuť.

Přiblížení nálad ve tvorbě Lennox a Skin je symbolem generačního usmíření.

Reklama

Související témata:

Související články

Annie Lennox: Nejsem žádná dvacítka!

Zralá a životem zklamaná žena - takovým dojmem působí 48letá britská zpěvačka Annie Lennoxová na přebalu svého nového alba Bare. Annie se něj nechala...

Annie Lennox staví na výrazu

Annie Lennox zraje jako víno. Potvrzuje to nové album Bare, které natočila po čtyřleté odmlce. Tentokrát se nepokouší opět vstoupit do téže řeky a neoživuje...

Výběr článků

Načítám