Hlavní obsah

4+4 dny v pohybu uvítají i spoluautorku hudby pro Hotel Rwanda

Novinky, Stanislav Dvořák

Mezinárodní festival současného umění 4+4 dny v pohybu, který oživuje uměním opuštěné objekty, slaví 20 let. Letos přehlídka, tance, hudby, divadla a výtvarného umění přichystala mimo jiné vystoupení rwandské zpěvačky jménem Dorothée Munyaneza.

Foto: Luminary Records

Dorothée Munyaneza

Článek

Festival se koná v Desfourském paláci v ulici Na Florenci a v pražských divadlech Archa, Ponec a Jatka78 od 2. do 10. října. Zahájí jej 2. října tanečně hudební projekt Nothing That Is Everything, který spojil kapelu Zita Swoon a soubor Need Company.

Zpěvačka Dorothée Munyaneza se věnuje africké hudbě ve spojení s elektronikou, ale nevyhýbá se ani akustickým baladám. Upozornila na sebe soundtrackem známého filmu Hotel Rwanda. Pak spolupracovala s kapelou Afro Celt Sound System jako hostující zpěvačka a připravovala se na sólo kariéru, kterou zahájila vydáním eponymní debutové desky s producentem Martinem Russellem.

„Desfourský palác byl postaven v letech 1845 na lukrativním pozemku v těsné blízkosti Těšnovského nádraží. Během festivalu v rámci projektu Místa činu oživíme především jeho zachovalou část s překrásnými freskami a štuky a rozlehlými místnostmi palácového charakteru,” slibuje kurátorka Denisa Václavová.

Jak nic nechtít?

Dvě patra obsadí výstava nazvaná Jak nic nechtít? za účasti 60 českých a zahraničních umělců, kurátorovaná osobnostmi české výtvarné scény, jako je Krištof Kintera, Radek Wolhmuth, Jiří Ptáček, Tomáš Svoboda, Marianna Serranová a další. Expozice bude doprovázená opět diskusemi a přednáškami o architektuře, současnému umění, veřejném prostoru a tématu Jak nic nechtít.

„Rovněž se můžeme těšit na české premiéry. Halka Třešňáková připravuje novou hru přímo do prostor paláce a divadlo Vosto5 se tentokrát věnuje cestě na Mars,” doplňuje Denisa Václavová.

Více informací na www.ctyridny.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám