Hlavní obsah

1989: Chceme dýchat. Tisíce školáků zhlédnou nový film Karla Strachoty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezmála pět set českých škol promítne během listopadu snímky z nabídky 19. ročníku projektu Příběhy bezpráví – Měsíc filmu na školách. Bude k nim patřit i nový film Karla Strachoty 1989: Chceme dýchat.

Ukázka z filmu 1989: Chceme dýchatVideo: Příběhy bezpráví/1989: Chceme dýchat

 
Článek

„Film se odehrává v osmdesátých letech a věnuje se hlavně dvěma tématům: nezávislé kultuře a stavu životního prostředí. Obě jsem nosil už delší dobu v hlavě a hledal, jak je uchopit. Severní Čechy byly nakonec logickou volbou. Na severu se lidé dusili, smog a inverze je doslova zabíjely. A teplický specifický punk a místní alternativní kultura jsou legendární. Velkou inspirací pro film byl příběh mého dlouholetého přítele, jehož osud tvoří osnovu filmového vyprávění. Hodně jsem do filmu promítl i svoje vlastní zážitky,“ říká Karel Strachota.

Komunistka Semelová: Chci objektivní dějepis a ukázat bezpráví po roce 1989

17. listopad

A dodává: „Dalším důvodem pro výběr Teplic byly represe namířené proti mladým lidem, kteří ve městě žili. Pro normalizační režim představovali „závadovou mládež“, a to kvůli tomu, že chtěli žít svobodně a v souladu se svými ideály. Proto byli různou formou šikanováni, pronásledováni a někteří také drakonicky potrestáni.“

Foto: Marek Fujdiak

1989: Chceme dýchat. Punk v Teplicích

K vidění zdarma

Měsíc filmu na školách se koná od roku 2005 každý listopad na stovkách základních a středních škol. Ty pořádají projekce filmů s tématem československých dějin a zvou hosty – pamětníky, filmaře, protagonisty filmů, historiky… - na pofilmové debaty.

Foto: Zdeněk Traxler/1989: Chceme dýchat

1989: Chceme dýchat. Demonstrace v Teplicích

Za 18 let existence projektu uspořádaly školy 9767 projekcí, kterých se zúčastnilo téměř 427 tisíc žáků a studentů. Akci pořádá vzdělávací program Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni.

Snímek 1989: Chceme dýchat se bude také promítat v pátek 17. listopadu, v Den boje za svobodu a demokracii, na Jungmannově náměstí v Praze v rámci Kina Příběhů bezpráví, a to od 11:00 do 22:00 hodin. Veřejnost může dokument zhlédnout online a zdarma na portálu akce.

Strachota: Chtěli jsme dát studentům možnost vzkázat dospělým, co považují za důležité

Domácí

Germáni čučej, jak si u žigula vaříme v ešusu, vypráví ve filmu studentka z roku 1989

Kultura

Reklama

Související témata:
Příběhy bezpráví
Film 1989: Chceme dýchat

Výběr článků

Načítám