Hlavní obsah

Zvrat: Babiš se nakonec nemusí omlouvat za výroky o placených demonstrantech

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš se podle pravomocného rozsudku nemusí omlouvat Janě Filipové za slova o zaplacených demonstrantech. Filipová, která se účastnila demonstrací pořádaných spolkem Milion chvilek pro demokracii, na Babiše podala žalobu na ochranu osobnosti. Okresní soud původně dal Filipové za pravdu, odvolací soud ale jeho verdikt zvrátil.

Andrej Babiš se nemusí omlouvat Janě FilipovéVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

„Absentuje tady věcná aktivní legitimace žalobkyně,“ konstatovala soudkyně Hana Lojkásková. Fialová podle soudu nemohla být Babišovými výroky dotčena na cti a důstojnosti. „Žalovaný nikdy netvrdil, že všichni demonstranti jsou podplacení,“ dodala soudkyně s odkazem na Babišovo upřesnění tvrzení v televizi.

Filipová se po skončení jednání nechala slyšet, že bude bojovat dál a že je třeba, aby premiér přiznal, že lže. „Nenechám zvítězit lež. Demonstranti demonstrující proti této vládě za to neberou žádné peníze,“ řekla Filipová novinářům.

V žalobě se Filipová domáhala písemné omluvy za Babišovy výroky v televizi na adresu demonstrujících. „Neumím si představit, že by někdo demonstroval 16 hodin v kuse a 16 hodin v kuse řval. Jen tak, že se nudí. Takže asi nějaká motivace tam bude,“ uvedl mimo jiné Babiš loni v červenci v televizi Nova. „Neříkám, že všichni, ale některé ty lidi známe. Chodí s námi rok a půl a jsou proti nám,“ prohlásil také.

O několik týdnů později, po akci k 21. srpnu před Českým rozhlasem, kde proti němu demonstrovalo několik desítek lidí, prohlásil Babiš v televizi Barrandov, že „ti lidé jsou zaplaceni. Jsou to političtí odpůrci na objednávku“. Lidé na to reagovali slovy, že je to lež a že „někdo si neumí představit, že by někdo dělal něco zadarmo“.

Podle Babiše, resp. jeho právního zástupce Jiřího Urbánka šlo z premiérovy strany o hodnotící soudy a vyjádření názoru.

Růžičkova intuice

Babiš se posléze odkazoval na výrok poslance Pavla Růžičky (ANO). Růžička tvrdí, že při procházení mezi demonstranty před Poslaneckou sněmovnou předloni 11. července zaslechl slova: „Transparenty dejte do auta a do druhého si běžte k Hance pro peníze.“ Což posléze doplnil facebookovým statusem: „Takže, Demokratická žumpo, dobře placený komparz. Největší zlo je Kalousek a ubrečení lidovci. Hodně štěstí v opozici.“

Podle Růžičky demonstranty zaplatil někdo z opozičních stran, důkaz ale podle svých slov na to nemá, pouze „svou intuici“. Následně větu ze statusu vymazal s tím, že šlo o nadsázku.

Právní zástupce Filipové Aleš Rozehnal ve středu připomněl, že se Babiš odvolává na svobodu projevu, sám ji ale nedodržuje. „Na jakoukoliv kritiku své osoby reaguje urážkami, které mají za cíl jeho oponenty zastrašit nebo zesměšnit,“ uvedl Rozehnal.

„Žalovaný (Babiš) odmítá parlamentní demokracii, Poslaneckou sněmovnu označuje za ‚žvanírnu‘,“ dodal a podotkl také, že Babiš patřil k prominentům bývalého režimu, který svobodu projevu potlačoval. „Jeho tvrzení měla jediný účel, a sice dehonestovat skupinu osob, jíž byla žalobkyně členkou,“ uzavřel Rozehnal. Babiš podle něj šířil neověřené informace i přesto, že ve finále věděl, že nejsou pravdivé.

Reklama

Výběr článků

Načítám