Hlavní obsah

Zuřivci do krve zmlátili lékaře záchranky

Novinky, Tomáš Urban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

S rozbitou hlavou, otřesem mozku a pohmožděninami po celém těle skončil svou pondělní službu sedmatřicetiletý lékař pražské záchranné služby. V noci jel na pomoc osádce havarovaného vozu v Radotínské ulici v Praze 5. Tu tvořili tři agresivní opilí muži, z nichž dva záchranáře po příjezdu na místo nehody brutálně napadli.

Foto: Tomáš Vítámvás

Petra Zajíčková (BHL ZEKATEL Žďár n.S.) vs. Miloslav Mach (WIP Reklama Dobrá Voda)

Článek

Lékař skončil v nemocnici, řidiči sanitky a dalšímu záchranáři způsobili zuřivci pohmožděniny břicha. "Z výpovědí napadených záchranářů i rozsahu jejich zranění je patrné, že do příjezdu posil byla situace kritická," uvedl mluvčí záchranné služby Marek Uhlíř.

Řádění opilců udělal přítrž až příjezd dalších záchranářů, především hasičů, kteří násilníky přemohli. "Naši muži suplovali práci policie, naštěstí jsou velice dobře trénovaní. Když dorazili policisté, zuřivci už byli klidní," řekl Právu mluvčí pražských hasičů Václav Hladík a dodal, že útočníci byli evidentně opilí, ale ne tolik, aby neměli chuť se prát.

"Jsem bývalý voják cizinecké legie, dejte si na mě pozor," vykřikoval nejagresivnější z mladíků, když mlátil sedmatřicetiletého doktora. Pak do něho násilníci kopali. "Následně pana doktora bili tak dlouho, až upadl na zem, a poté ho kopali do obličeje a břicha," popsal situaci Uhlíř.

Policie: zatím jen přestupek

Pikantní je, že policie případ vyšetřuje jako přestupek proti občanskému soužití. "Lékaři zachranky bohužel nemají statut veřejného činitele, přestože by jej při své práci často potřebovali," řekl ředitel pražské záchranky Zdeněk Schwarz. Ten mohou zatím využívat pouze policisté a vojáci, přestože lékařů, kteří jsou při výkonu profese ohroženi, stále příbývá.

Jak řekl Právu jeden z pražských psychologů, surovost se společností šíří jako infekce, takže není divu, že jako štít na svou ochranu požadují statut veřejného činitele v novele zákona i učitelé, kteří jsou podobně jako lékaři rovněž stále častěji terčem útoků.

"Napadání záchranářských osádek není ze strany opilců nijak ojedinělé, ale tak brutální případy jsou výjimečné. Lékaři u záchranky pracují v nesrovnatelně těžších podmínkách, než jejich kolegové v ordinacích," uvedl mluvčí záchranné služby Uhlíř.

Dechovou zkoušku výtržníci odmítli

"Podle mě jde o jasný případ výtržnictví, a v případě hasiče i útoku na veřejného činitele. Překvapuje mě, že tato kvalifikace nebyla okamžitě uplatněna," řekl Právu pražský advokát Josef Doucha, bývalý ředitel středočeských vyšetřovatelů.

Policie podle pražské mluvčí Evy Miklíkové zvažuje, zda brutální útok na záchranáře přece jen nepřekvalifikuje na trestný čin. "Záleží na tom, jaké budou lékařské zprávy, zatím neznáme rozsah zranění," uvedla Miklíková s tím, že pachatelé jsou vyšetřováni na svobodě.

"Mladíci z havarovaného vozu ve věku 30, 32 a 35 let byli nakonec pod dohledem policistů odvezeni k nemocničnímu ošetření, odmítli však dechovou zkoušku, stejně jako odběr krve nebo moči," uvedla Miklíková.

Reklama

Výběr článků

Načítám