Hlavní obsah

Znalec na extremismus označil radikály za hovada, soud ho vyloučil z procesu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okresní soud v Mostě vyloučil z procesu s trojicí nacionalistů znalce na extremismus Iva Svobodu. V úterý o tom informoval soudce Pavel Plch. Svoboda v rozhovoru pro časopis Týden označil radikály za "deprivovaná hovada". Svoboda je jedním z posledních aktivních znalců na pravicový extremismus, jeho vyloučení se dá považovat za největší úspěch advokátů nacionalistů.

Článek

Propagace extremismu se sympatizanti Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) podle obžaloby dopustili v listopadu 2010, kdy na jednom z mítinků drželi vlajku předchůdce této partaje, soudem rozpuštěné Dělnické strany.

Soudních znalců na pravicový extremismus je v Česku nedostatek, zbývající jsou pod velkým tlakem a stěžují si na časté výhrůžky. Tlak vystupňoval advokát Petr Kočí, který stoupence DSSS v několika případech obhajuje. Nejdřív zpochybnil objektivitu znalce Michala Mazla, kterému vytýkal údajnou ekonomickou závislost na posudcích i domnělý židovský původ, pak napadl i Svobodu.

Ten v rozhovoru pro Týden o výhrůžkách od pravicových extremistů řekl, že je potřeba si jich nevšímat, "protože tato stupidní deprivovaná hovada neumí jiným způsobem komunikovat".

Svoboda je podle soudu podjatý

Zatímco námitky vůči Mazlovi soud odmítl, Svobodu shledal podjatým. "Pro soud je dosti málo pochopitelné, jaké konkrétní důvody vedly pana znalce k takto nevhodnému vyjadřování do médií. Nelze zcela vyloučit ani to, že mohl být zájem samotného pana znalce, aby nadále v řízení nemusel pokračovat," uvedl v rozhodnutí soudce Plch. I když Svoboda nikoho nejmenoval, je podle něj z kontextu zřejmé, že hovoří o skupině lidí, do níž patří i obžalovaní.

Další jednání s trojicí nacionalistů je odročeno na středu. Jeho průběh by to ovlivnit nemělo. "Budeme rozhodovat bez znalce, problém by to být neměl," řekl Plch s tím, že by rád ve středu vynesl i rozsudek.

Vyloučený znalec se nemůže odvolat. Rozhodnutí soudce může sloužit i jako neoficiální precedens, protože kvůli výroku přišly námitky vůči Svobodovi i jiným soudům. Svoboda se k celé záležitosti už v lednu odmítl vyjadřovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám