Hlavní obsah

Znalec ke smrti kutnohorského léčitele: Nechal se zabít kvůli zachování charismatu, mohlo to skončit daleko hůř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kauze bizarní vraždy kutnohorského léčitele vypovídal ve středu u pražského městského soudu religionista Zdeněk Vojtíšek. Podle něj se v případě komunity okolo léčitele jednalo o náboženské společenství. Vojtíšek zároveň poznamenal, že smrt pro poškozeného bylo jediné východisko, jak si udržet charisma, jímž ovládal skupinu lidí kolem sebe.

Foto: Novinky

Eskorta přivádí jednu z obžalovaných k jednání (archivní foto)

Článek

„Jasně a nepochybně se v případě společenství kolem (poškozeného) jedná o společenství náboženské,“ uvedl Vojtíšek s tím, že toto společenství bylo postaveno na půdorysu tradice západního esoterismu.

Podle znalce šlo o tzv. nové náboženské hnutí, jemuž se lidově říká sekta, sám se ale prý v odborných kruzích tomuto termínu vyhýbá, protože je vnímán pejorativně, spíše jako nadávka.

„Klienti (léčitele) byli přesvědčeni, že zná každou jejich myšlenku, že ví, co jim škodí a prospívá,“ pokračoval Vojtíšek. Veškerá moc byla na straně vůdce společenství, tedy v tomto případě poškozeného, na straně následovníků byla poslušnost, zavazující svědomí a víceméně závislost.

Svědci v kauze vraždy léčitele: Manipuloval s lidmi pro zábavu

Krimi

V kauze jsou obžalované dvě ženy z úzkého okolí léčitele, dvaatřicetiletá kutnohorská zubařka (jméno nelze uvést kvůli pravidlům o ochraně obětí trestné činnosti, žena přijala příjmení mrtvého muže - pozn. red.) a šestašedesátiletá bývalá učitelka Irena Stejskalová. Ženy podle obžaloby loni v říjnu v pražských Hájích zavraždily padesátiletého muže údajně na jeho vlastní žádost.

Muž jim údajně tvrdil, že jeho tělo po smrti zmizí. Když se to ale nestalo, šly se ženy na druhý den udat na policii. Podle pitvy muž zemřel na otravu nitrožilním anestetikem Propofol. Státní zástupkyně Jana Murínová pro mladší z žen navrhuje trest mezi 12 a 16 lety vězení, pro Stejskalovou pak dvanáctiletý trest.

Jsem nesmírně rád, že nakonec odešel sám. Cynicky řečeno, lze si velmi dobře představit ještě daleko horší konce.
znalec u soudu

Podle Vojtíška bylo pro léčitele a jeho vůdčí pozici velmi podstatné jeho charisma, což byl ve finále i důvod jeho smrti, ke které, jak tvrdí obhajoba, obě obžalované ženy přesvědčil nebo je k ní zmanipuloval.

„Sám tvrdil, že nepřichází z tohoto světa a že jeho tělo nepodléhá fyzikálním zákonům, které na tomto světě platí,“ řekl také znalec.

Podle znalce poškozený jako vůdce selhal, a proto zvolil odchod ze světa.

„Smrt se mu jevila být jediným logickým východiskem, kterým by bylo zachováno jeho charisma. Pokud by byl vyšetřován nebo souzen, jeho charisma by utrpělo,“ prohlásil Vojtíšek.

Policie v současnosti vyšetřuje dvě úmrtí při lesním rituálu u Českého Šternberku, jehož účastníci byli členy společenství okolo zesnulého léčitele. „Jsem přesvědčen, že (poškozený) cítil, že jeho charisma je ohrožováno neúspěšnými experimenty,“ dodal znalec.

„Jsem nesmírně rád, že nakonec odešel sám. Cynicky řečeno, lze si velmi dobře představit ještě daleko horší konce,“ podotkl Vojtíšek.

Poslat do vazby zubařku obviněnou z vraždy léčitele bylo v pořádku, smetl ÚS stížnost

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám