Hlavní obsah

Znalci možná testovali úplně jiné boty, než policisté nosí

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tendr na dodávku 63 tisíc párů bot za 72,5 miliónu korun pro státní policii dostává nové trhliny. Podle informací Práva možná znalci, kteří loni v lednu posuzovali, zda vzorky kanad odpovídají požadavkům zadávacího řízení, dostali k posouzení jiné boty než ty, které dnes policisté ve skutečnosti nosí.

Foto: Profimedia.cz

Policisté na Letišti Václava Havla v Praze. Ilustrační foto

Článek

Vyplývá to z vyjádření znaleckého Institutu pro testování a certifikaci (ITC) Zlín zpracovaného pro zlínskou policii, jež se případem zabývá. Právo má dokument k dispozici.

Jednoduše řečeno to může znamenat, že dodavatelská firma Blažek Praha, a. s. s jiným výrobkem soutěž na dodávku bot vyhrála a jiný dodala.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Při testování v lednu 2013 byly naší společností pro Blažek Praha posuzovány odlišné vzorky obuvi, než ty, (...) které byly dle označení 09/2013 evidentně vyrobeny Blažek Praha až v září 2013 zřejmě už jako běžná produkce při plnění předmětné zakázky,“ uvádí se ve zmíněném stanovisku znaleckého ústavu ITC. Původní vzorky, které byly testovány pro účely tendru, už ústav nemá. Dílem byly zničeny, dílem vráceny firmě Blažek.

Firma Blažek: Výrobek odpovídá dokumentaci

Podle místopředsedy představenstva firmy Blažek Jana Váchy to nic nedokazuje. „Průmyslově jde o jiný výrobek jen v tom smyslu, že je to jiná dodávka. Ale odpovídající zadávací dokumentaci,“ řekl Právu Vácha.

Zda policie dostává to, co si objednala, zatím prověřuje policejní prezidium. A výsledky s napětím očekává i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). „Policisté s tím vybavením spokojeni nejsou, mnozí si kupují boty sami,“ řekl ministr Právu.

„Otázkou je, zda jsme vypsali špatně výběrové řízení, nebo dostáváme jinou kvalitu, než jsme si objednali, protože nám firma dodává něco jiného,“ podotkl.

Ministr si v nich otlačil nohu

Ministr si nedávno navlékl nové policejní boty na celý pracovní den, prošel se v nich v pražských ulicích a nadšený nebyl. „Z mého pohledu je bota neprodyšná, jedna byla ušita s křivým švem, takže tlačila,“ poznamenal Chovanec.

Nekvalitu dodané obuvi dokládá podle informací Práva i květnový znalecký posudek, který si zadali policejní odboráři. Vytýká jí špatný materiál i provedení.

Rozhodnout, zda boty splňují původně požadovaná kritéria, bude muset nově přizvaný certifikační orgán oslovený policií. V bitvách kolem zakázky se totiž točí i konkurenční firmy.

Podle mluvčího policejního prezidia Jozefa Bocána chce vedení sboru o výsledcích šetření nejprve koncem června jednat s odbory, pak zveřejní závěr. Firma Blažek by svými kanadami měla podle dosavadní smlouvy s ministerstvem vnitra zásobovat policejní sbor až do podzimu 2015.

Foto: repro Právo

Srovnání podešví: vlevo bota firmy Blažek, vpravo bota Leopard

Boty jsou předmětem vášnivých dohadů několik měsíců. Začátkem dubna středočeští celníci zabavili při kontrolní akci ve skladu společnosti Blažek Praha ve Zdibech dvě stovky párů kvůli podezření, že dodavatelé obuv částečně okopírovali od konkurence.

Zásah se konal na udání jihomoravské firmy Prabos, která prý vlastní originál podešve. Firma Blažek tvrdí, že jde o jiný vzor zapsaný pod jiným číslem a náležející ministerstvu obrany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám