Hlavní obsah

Zlodějský gang se do obchodů probourával autem

Právo, kg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Jihomoravští kriminalisté dopadli pětičlenný gang zlodějů, který tři měsíce řádil v několika krajích a způsobil v zatím doložených sedmi případech škodu přesahující dva milióny korun. Pachatelé přitom volili nezvyklý způsob krádeží. Do vitríny obchodu jednoduše najeli ukradeným autem a brali vše, co bylo po ruce.

Foto: Petr Mráček

Ministr kultury ČR Jiří Balvín v Jablonci nad Nisou

Článek

"Pachatelé měli předem vytipované obchody např. se značkovým oblečením, sportovním zbožím nebo elektronikou. Na místo činu přijeli v noci a buď do výlohy najeli, nebo ji rozbili přivezeným kvádrem," řekl Jiří Hrubeš z jihomoravské policejní správy v Brně.

Poradili si i s mříží, kterou přivázali na tažné zařízení a pomocí auta ji vytrhli ze zdi. Samotná krádež trvala všehovšudy asi tři minuty.

Drzost pachatelů dosáhla takových rozměrů, že jim nevadili ani svědci. Na akce se maskovali kuklami a až s přibývajícími případy krádeží získávali kriminalisté důkazy. Ty je nakonec dovedly ke skupině mužů od 21 do 29 let, pocházející z Olomouce. Při jejich zatýkání v noci na 6. listopadu kriminalistům asistovala zásahová jednotka.

Havaroval na ukradené motorce

"Při domovních prohlídkách jsme našli asi 60 procent ukradených věcí. Některé pocházejí z krádeží, za které si již vyslechli obvinění, další zatím ustanovujeme. Předpokládáme proto, že jim prokážeme další trestnou činnost," doplnil Hrubeš.

Policisté u podezřelých objevili také dvě pistole. Tři obvinění skončili ve vazbě a dva jsou stíhaní na svobodě.

Vyšetřování ukázalo, že ne všechny věci, které ukradli, prodávali. Například při zásahu policie se podařilo v domě jednoho z nich najít ukradený plynový kotel, který řemeslník zrovna připojoval. Dále ukradli motocykl Yamaha, na kterém se jeden z nich vyboural a těžce se zranil.

"Mají na svědomí dva případy na Uherskohradišťsku, dva na Prostějovsku, dále v Olomouci, Břeclavi a ve Svitavách," doplnil Jan Dibďák z kriminální policie v Uherském Hradišti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám