Hlavní obsah

Zloději Čapkových obrazů dostali 8,5 až 9 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Krajský soud v Hradci Králové potrestal v pátek trojici zlodějů, kteří z muzea v Malých Svatoňovicích na Trutnovsku ukradli obrazy Josefa Čapka v hodnotě více než 6 miliónů korun. Dostali tresty od 8,5 do 9 let.

Článek

Policie rozbila gang zlodějů, kteří se zaměřovali na krádeže uměleckých předmětů, v roce 2003. Na stopu je přivedlo vloupání do muzea bratří Čapků v Malých Svatoňovicích, odkud zmizelo šest obrazů v hodnotě šesti miliónů korun. 

Šestice ukradených děl byla součástí osmi obrazů kompletně dokumentujících kubistické období Josefa Čapka. Čapkovy olejomalby z dvacátých a třicátých let minulého století našli policisté při domovních prohlídkách.

"Zároveň se našel obraz ukradený z muzea v Lanškrouně a další hodnotné umělecké předměty," sdělila tehdy mluvčí semilské policie Soňa Šídová.

Muzeum zpřísnilo ochranu

Osudnou se gangu stala právě krádež Čapkových obrazů. "Sledovali jsme je delší dobu," řekl jeden z kriminalistů. Zloději vnikli do muzea neporušenými dveřmi a obelstili důmyslný zabezpečovací systém.

"Když jsem se dověděla, že policie obrazy dlouhodobě zapůjčené rodinou bratří Čapků i ty naše vlastní našla, byla to velká úleva. I když úplně klidná budu, až budou zase na svém místě," svěřila se starostka Malých Svatoňovic a zároveň vedoucí zdejšího muzea Eva Hylmarová, která pro jistotu nechá vyměnit vstupní dveře muzea.

"Pochybnosti však zůstanou. Terčem zlodějů se muzeum stalo vůbec poprvé. Myslela jsem si, že jsme pro jeho bezpečnost udělali všechno, a nyní vidím, že dnes si člověk nemůže být jistý vůbec ničím," dodala.

Související témata:

Výběr článků

Načítám