Hlavní obsah

Zloděj navrtal na Havlíčkobrodsku naftové potrubí, likvidace následků potrvá měsíce

Právo, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havlíčkův Brod

Na 15 miliónů korun odhaduje společnost Čepro výši škody způsobené únikem motorové nafty z navrtaného potrubí poblíž obce Knyk na Havlíčkobrodsku. Firma havárii řeší od neděle. Nafta z potrubí zamořila půdu v okolí a dostala se i do místního rybníka.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Další vodní zdroje v blízkosti místa havárie nejsou podle mluvčí společnosti Čepro Lenky Svobodové ohroženy. Na narušení produktovodního systému podle jejích slov upozornil telefonát v neděli 29. prosince odpoledne.

„Zatím neznámý pachatel umístil v nezjištěnou dobu, pravděpodobně v listopadu či v prosinci letošního roku, na potrubí zařízení k nelegálnímu odčerpávání. V místě však navíc docházelo i k úniku nafty do prostředí a na věc se přišlo, když výsledky průsaku začaly být vidět,“ shrnula poznatky krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Jak doplnila, kriminalisté zatím věc vyšetřují jako podezření na trestné činy poškozování cizí věci a ohrožení a poškození životního prostředí z nedbalosti. Není však vyloučeno rozšíření o trestný čin krádeže. Pachatel by mohl strávit ve vězení až pět let.

Skutečná výše škody a zejména její rozsah však nejspíš nebudou známy dřív než do měsíce. „Došlo k úniku motorové nafty a zamoření blízkého okolí včetně zasažení místního rybníka. V tuto chvíli je zdroj úniku pod kontrolou a nehrozí další šíření pohonných hmot do jiných vodních zdrojů. Na místě probíhá oprava potrubí, opětné uvedení do provozu plánujeme do 24 hodin,“ doplnila mluvčí společnosti Čepro.

Jak dodala, rozsah kontaminace se v této chvíli odhaduje v řádu stovek kubických metrů a odstraňování následků bude probíhat v řádu měsíců.

Reklama

Výběr článků

Načítám