Hlavní obsah

Zloděj kabelů způsobil výpadek elektřiny v centru Ostravy

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Po dosud neznámém pachateli, který ve Slezské Ostravě přeřezal několik elektrických kabelů s vysokým napětím o 22 tisících voltů a způsobil tím rozsáhlý výpadek elektřiny, pátrá policie. Pachatel, který chtěl kabely pravděpodobně ukrást, dokonce svým jednáním způsobil požár se škodou za více než sto tisíc korun a měl velké štěstí, že havárii elektrického vedení vůbec přežil.

Foto: Právo

Zbytky uloupeného kabelu u železnice (Ilustrační foto)

Článek

O případu informovala v pondělí mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková. Pachatel podle ní přeřezal šest elektrických kabelů pod mostem na Frýdecké ulici v neděli po páté hodině odpolední. Není vyloučeno, že pachatelů bylo několik.

„Došlo k následnému požáru kabelového vedení a zhruba hodinovému výpadku elektrické energie v městské části Slezská Ostrava a Moravská Ostrava, zejména v okolí výstaviště Černá louka a Karoliny. Požár uhasili hasiči,“ řekla mluvčí. Policie na místo přivolala psovoda, protože byl předpoklad, že zloděj byl zasažen elektrickým proudem a zraněn.

„Policisté našli nástroj, který mohl být užit k poškození kabelu. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro zločin poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení,“ doplnila mluvčí.

Podle policie nejde v Ostravě o zcela ojedinělý případ i přesto, že při krádeži kabelů vysokého napětí hrozí pachatelům vážný úraz. Mluvčí připomněla událost z letošního června, kdy byli popáleni dva teprve patnáctiletí mladíci.

„Chlapci měli vniknout do jednoho ze závodů v Ostravě v úmyslu krást. Vysokonapěťový kabel o 6 tisících voltů přesekli zřejmě za pomoci seker, které byly nalezeny později na místě. Následně došlo k výbuchu a přerušení dodávky elektřiny pro vodní čerpací stanici a pro kyslíkárnu. Oba chlapci byli převezeni s popáleninami do nemocnice,“ dodala Holčáková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám