Hlavní obsah

Zkorumpovaný kontrolor dál řádí na stavbě

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Soudní zákaz hodil za hlavu a dál řádí na stavbě jako černá ruka. Řeč je o Miloši Kollerovi (58), který podle pravomocného rozsudku Krajského soudu v Plzni z minulého měsíce nesmí kvůli korupci tři roky vykonávat funkci kontrolora bezpečnosti práce a technického dozoru na veřejných stavbách.

Reakce kontroloraVideo: Právo

 
Článek

Reportér Práva ho minulý týden přistihl v plném pracovním nasazení v areálu plzeňského vědeckotechnického muzea Techmania, kde jako technický dozor na stavbě postranní brány a opěrné zdi několik hodin přebíral od subdodavatelské firmy celé staveniště.

Ta se rozhodla předčasně ukončit činnost s ohledem právě na nedůvěryhodnost Kollera, který firmě minulý týden pozastavil proplácení faktury za již odvedenou práci od letošního dubna.

Koller byl přítomností novináře evidentně zaskočený. Na první otázku, co na stavbě řešil, nejdříve reagoval slovy: „Na jaké stavbě?“ Pak začal tvrdit, že žádnou činnost zakázanou nemá, a nakonec se odmítl bavit. Nasedl do auta a rychle odjel.

S nabídkou přišel právě Koller 

Právo zjistilo, že se jedná o stavební zakázku za několik miliónů hrazenou z dotačního programu ministerstva školství, kterou ve veřejné soutěži vyhrála pražská společnost Rentcentrum. Ta v dubnu uzavřela smlouvu o dílu se stavební firmou Maxi Reko.

V této smlouvě je Koller uveden jako osoba oprávněná za zhotovitele stavby jednat ve věcech technických. Podle jednatelky firmy Maxi Reko Sandry Jiruškové to byl právě Koller, který s nabídkou této zakázky přišel.

„Když jsme se s ním poprvé sešli, tak nám navrhl, že pokud se vejdeme do nějaké částky, tak bychom mohli být subdodavatelé firmy, která vyhrála výběrové řízení. Ubezpečoval nás, že všechno půjde hladce a že zajistí včasné proplácení faktur. Když jsme na to kývli, tak říkal, že do týdne se nám někdo ozve a můžeme podepsat smlouvu,“ vzpomínala Jirušková.

Práce ukončili

Všechno šlo skutečně hladce až do termínu, kdy mělo dojít na proplácení faktur. „A najednou pan Koller začal s tím, že tamhle je něco špatně, tady že chybí to nebo ono. Prostě se točil na každé malichernosti. Když jsme mu dodali, co chtěl, tak zase chtěl něco jiného. Až to vygradovalo tím, že stopnul proplacení faktury za údajné nedodržení zákona a podmínek smlouvy,“ pokračovala Jirušková.

Než aby dál Kollerův nátlak stavebníci snášeli, rozhodli se práce ukončit. „Máme tam prostavěno možná za tři čtvrtě miliónu. Z chování pana Kollera se bojíme, abychom vůbec nějakou částku za již provedené práce dostali. Jsme malá firma, a proto by pro nás tato zakázka mohla být likvidační,“ upozornila Jirušková.

Stejné chování Kollera popisoval loni před soudem jednatel štukatérské firmy Štuko Ars Petr Fleisig.

„Řekl si o 40 tisíc s tím, že nebude dělat na stavbě problémy. Když jsme se na to netvářili, začalo peklo. Snažil se za každou cenu najít nějakou závadu. Vyvrcholilo to tím, že nechal zastavit stavební práce s odůvodněním, že lešení je špatně postavené a neodpovídá bezpečnosti práce,“ prohlásil Fleisig, který s Kollerovou nabídkou úplatku nakonec souhlasil ale předtím na to upozornil policii.

Kollerovi může hrozit vězení

Ta pak Kollera zatkla přímo při předání peněz. Soud mu kromě zákazu činnosti uložil dvouletou podmínku. Když v té době spadne do průšvihu, půjde na osm měsíců do vězení. Pokud se nyní ukáže, že se porušením zákazu činnosti dopustil trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí, hrozí mu tak reálně kriminál.

„Pan Koller za zhotovitele dohlíží a řídí chod stavby. Že byl odsouzený, o tom nic nevím. To slyším od vás poprvé,“ reagovala na dotaz Práva Eva Argmannová, která zastupuje Techmanii jako investora.

Podle jednatele firmy Rentcentrum a bývalého pražského zastupitele za ODS Libora Kluga je Koller v pozici technika na stavbě. O jeho odsouzení za úplatkářství na stavbě věděl. „Mně to nevadí,“ prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám