Hlavní obsah

Zeť okradl ženu o úspory a bral si na ni půjčky. Dluh bance splácí seniorka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když v roce 2018 odcházela Dagmar Dvořáková do penze, požádala svého zetě, zda by se nemohl postarat o chod jejího elektronického bankovnictví. Předala mu přístupová hesla s tím, aby jí každý měsíc převedl část z důchodové výplaty z běžného na spořicí účet. Teď z toho má noční můru.

Jiří Chmeliczek u sokolovského okresního soudu Video: Patrik Biskup, Novinky

 
Článek

Po čtyřech letech seniorka zjistila, že jí muž vybílil konto a na její jméno si bral i půjčky. Nejenže tak nenávratně přišla o veškeré své úspory, ale musí za něj také splácet statisícové úvěry. I když se Jiří Chmeliczek (44) ke všemu přiznal a soud ho pravomocně potrestal tříletou podmínkou, banka žádosti Dvořákové o pozastavení splácení neoprávněně sjednaných úvěrů z důvodů zneužití přístupových údajů nevyhověla.

Vyhrála jste v soutěži, sdělil podvodník seniorce z Olomouce, pak jí luxoval účet

Krimi

„Banka na úhradě veškerých závazků trvá, jelikož trestná činnost byla Jiřím Chmeliczkem provozovaná v důsledku vědomého porušení smluvních podmínek, kdy klientka jmenovanému dobrovolně zpřístupnila přístupové údaje do elektronického bankovnictví,“ stojí ve vyjádření ČSOB.

Seniorka tak dál splácí peníze, které si ani nepůjčila. Z důchodu jí měsíčně zbývá šest tisíc korun. Aby vůbec mohla vyžít, chodí si přivydělávat. Z téměř osmisettisícového dluhu má doplatit ještě více jak půl milionu korun. „V podstatě mi banka řekla, že jsem blbá a neměla jsem mu dávat přístupové kódy. Škodu mám prý vymáhat po něm. Jenže on je v exekuci, takže od něj neuvidím ani korunu,“ pokračovala Dvořáková.

Že ji okrade zeťák, by ji ani ve snu nenapadlo. „Znala jsem ho třináct let. Bydlel s námi. Navíc byl zaměstnán jako vězeňský dozorce s dobrým platem a v práci si ho chválili. V podstatě mi sám nabídl pomoc se založením spořicího účtu i to, že mi ho bude spravovat. Já se v internetovém bankovnictví nevyznám. Každý měsíc jsem mu psala, kolik peněz mi má převést z běžného na spořicí účet. Chodily mi od něj na mobil potvrzovací esemesky o provedené transakci a s údajem o zůstatku na účtu. To jsem ale netušila, že je to podvod,“ vzpomínala dále Dvořáková.

Chce osvětu pro ostatní

Pozastavila se dále nad postupem banky ohledně sjednávání úvěrů. „Vůbec jim nepřišlo divné, že si jako starobní důchodkyně beru během tří měsíců půjčky za téměř milion. Nikdo si nic neověřoval,“ podivuje se seniorka. Svůj příběh se rozhodla zveřejnit hlavně kvůli osvětě pro ostatní lidi. „Chci, aby věděli, jak je jednoduché si na někoho vzít úvěr. I když jsem možná udělala chybu, tak jsem čekala, že banka projeví lidskost a pochopení pro vzniklou situaci,“ povzdechla si Dvořáková.

Na vytunelované konto přišla v dubnu 2022, kdy po rozpadu manželství Chmeliczka s její dcerou chtěla předat přístupové kódy do internetového bankovnictví. „Pořád se na něco vymlouval, a tak jsem zašla osobně do banky, kde jsem zjistila, že na spořicím účtu je místo 800 tisíc jen šest korun. Ukázali mi výpisy, podle kterých peníze odcházely na nějaký účet v jiné bance a dále mi sdělili, že jsem si sjednala čtyři půjčky v celkové výši kolem 900 tisíc korun. Byl to šok,“ vzpomínala důchodkyně.

Před soudem Chmeliczek přiznal vinu, ale více se k tomu nechtěl vyjadřovat. Ze spisu vyplývá, že rodinu okrádal proto, aby si mohl kupovat luxusní věci, které si z platu státního zaměstnance nemohl dovolit. Vyšlo také najevo, že si půjčky v řádu desítek tisíc korun bral i na svoji tehdejší manželku, když při uzavírání smlouvy použil kopii jejích dokladů a potvrzení o výši příjmu. Splátky hradil nepravidelně zase z jiné půjčky.

„Neměla jsem o ničem ponětí. Bohužel těch třináct let partnerského vztahu, z toho poslední tři roky v manželství, byly jen samá lež. Nechala jsem se vždy oblbnout nějakou pohádkou o tom, že luxusní věci nakoupil napůl zdarma třeba od kamaráda nebo ve velmi výhodné slevě. Měli jsme spolu oddělené finance, já platila všechno ostatní včetně dovolených. V mém případě pozastavily nebankovní instituce splácení úvěrů, které si na mě bral,“ uvedla exmanželka.

Sokolovský soudce Vít Kastl uznal Chmeliczka vinným z přečinů krádeže, úvěrového podvodu, neoprávněného přístupu do počítačového systému a padělání platebního prostředku.

Osmdesát pohádek o penězích. Mladice postupně vylákaly na seniorce přes milion korun

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám