Hlavní obsah

Ženu po znásilnění ještě udeřil kamenem. Sama se svlékala a já se bál, hájil se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Chtěl využít opilosti ženy, již potkal na ulici v Prostějově, k uspokojení svých choutek. Když sex odmítla, odvlekl ji a znásilnil, načež ji ještě udeřil kamenem. U soudu se 19letý mladík vymlouval, že se prý sama svlékala, a kámen použil, protože z ní měl strach. Odvolací senát neobměkčil, za znásilnění a ublížení na zdraví dostal tři roky vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Obžalovaný žádal odvolací senát brněnského krajského soudu, k němuž případ doputoval z okresního soudu v Prostějově, o shovívavost a uložení podmínky s odkazem na svůj mladý věk.

Odvolací soud ale nechtěl o schovívavosti slyšet. Soudci v rozsudku, který má Právo k dispozici, upozornili, že okolnosti činu, k němuž došlo na začátku loňského března u prostějovské tržnice, jsou dostatečně jasné.

Mladík nejprve ženu oslovil s požadavkem na sex, což ona odmítla. Proto se na ni vrhl, odvlekl ji kousek stranou a znásilnil. „I přes její přetrvávající aktivní odpor, spočívající jak v pokračujícím slovním odmítání, tak i v odstrkování, si stáhl kalhoty i s trenýrkami, roztáhl poškozené nohy od sebe, nalehl na ni a vykonal na ní soulož. Následně ještě poškozenou uhodil kamenem do hlavy,“ popsala obžaloba.

Po zadržení se mladík ke znásilnění přiznal s tím, že to byl momentální nápad. Uznal také, že po činu hodil kamenem, ale nikoli v úmyslu ženu zranit. Jak ale upozornil odvolací senát se soudcem zpravodajem Josefem Tatíčkem, mladík sice po zadržení vše přiznával, u soudu se už ale vykrucoval.

Znásilnil dceru a přivedl ji do jiného stavu. Muž dostal pět let, dívka skončila u pěstounů

Krimi

„Před soudem se obžalovaný snažil své jednání bagatelizovat, v podstatě vyhýbavým způsobem se vyjadřoval k tomu, zda vůbec poškozenou držel, a také jednoznačně změnil verzi v tom, že poškozenou nesvlékl, a tvrdil, že se svlékla sama. Rovněž naprosto nevěrohodná je verze, že by poškozená svůj nesouhlas se stykem vyjádřila a křičela až poté, co obžalovaný pohlavní styk dokonal,“ popsal Tatíček.

Soud také neuvěřil tvrzení, že kámen chtěl mladík jen tak hodit na zem. „Po opakovaných dotazech obžalovaný přispěchal s tvrzením, že měl možná strach, že mu poškozená ‚něco udělá‘, a dovozoval to z toho, že snad držela v ruce klacek,“ stojí v rozsudku.

Mladíkovi hrozilo až 10 let. Už jednou byl trestán soudem pro mladistvé. „Nelze přehlížet bohatý opis z evidence přestupků, kde figuruje od roku 2019 do března 2022 již 12 přestupků, přičemž jde jak o věci úseku toxikomanie, tak i přestupky proti majetku, proti veřejnému pořádku a proti občanskému soužití. Uložený trest tak není nepřiměřený,“ uzavřeli soudci.

Oběti znásilnění žádají odškodnění jen ve třetině případů. Často o svém nároku nevědí, říká studie

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám