Hlavní obsah

Žena z Kroměřížska otevřela přílohu podvodného mailu, přišla o 400 tisíc

Novinky, Ondřej Kořínek
Kroměříž

Policie už vyšetřuje první případ okradení přes podvodný e-mail, o kterém Novinky informovaly tento týden. Žena otevřela přílohu mailu a nevědomky si nainstalovala vir, který poslal přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví podvodníkovi, jenž pak ženu obral o více než 400 tisíc korun.

Foto: Policie ČR

Ženě přišel tento podvodný mail. Podobný dostaly tisíce Čechů. Kontaktní údaje a jméno je falešné.

Článek

Žena z Kroměřížska obdržela e-mail již v červnu. Vyzýval ji k tomu, aby zaplatila dluh ve výši osm tisíc korun. V mailu byla zazipovaná příloha, kterou poškozená bohužel otevřela a nainstalovala si tak virus do svého počítače. Podvodník tak získal přístup k datům jejího elektronického bankovnictví.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Koncem měsíce pak ženě zaslal na mobil zprávu s internetovým odkazem požadující instalaci programu. Jakmile si ho do telefonu nainstalovala, došlo k přesměrování autorizačních kódů zasílaných bankou pro přihlášení do elektronického bankovnictví k pachateli, aniž by to majitelka účtu věděla. Peníze si pak bez jejího vědomí převedl na svůj účet,“ popsala další postup pachatele mluvčí policie Simona Kyšnerová.

Případ žena nahlásila ve středu, policisté po pachateli pátrají a opět důrazně varují před otevíráním příloh neznámých mailů. Podvodníkovi hrozí za podvod a neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací až pět let vězení.

Adresy, ze kterých jsou podvodné e-maily odesílány, se často mění. V některých zprávách dokonce kyberzločinci používají skutečně existující poštovní schránky, stejně jako kontaktní údaje v podpisu, a to včetně jmen a telefonních kontaktů. Snaží se tím zvýšit důvěryhodnost zprávy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám