Hlavní obsah

Podvodník vylákal z ženy z Olomouce číslo účtu a PIN, přišla o desítky tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Podvodníkovi naletěla žena (33) z Olomouce, když se prostřednictvím internetu snažila prodat dětské zboží a kosmetiku. Místo zisku přišla o zhruba 180 tisíc korun. Pak se obrátila na policii.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Právo o případu v pondělí informovala policejní mluvčí Petra Vaňharová. Zboží podle ní žena nabídla k prodeji na inzertním portále v polovině května.

„Po pár minutách ji kontaktoval přes aplikaci určenou k zasílání zpráv zájemce, který jí současně odeslal odkaz na stránky přepravní společnosti. K tomu jí uvedl, že právě prostřednictvím této společnosti proběhne obchod,“ uvedla mluvčí.

Ženě také podle ní zájemce sdělil, že za zboží již zaplatil. Současně ji požádal, aby přes zaslaný odkaz vyplnila požadované údaje za účelem dokončení objednávky. Prodávající tak podle instrukcí vyplnila číslo svého účtu spolu s PIN kódem.

Po zhruba dvou hodinách marného čekání na zprávu od banky ohledně připsané částky za zboží kontaktovala kupujícího, se kterým chtěla navázat telefonický hovor. Ten jí však uvedl, že má pokažený reproduktor.

Podvodníci slibovali ženě z Plzně setkání s hercem z Jižní Koreje, cestu zaplatila

Krimi

„V tuto chvíli žena nabyla podezření, že zřejmě naletěla podvodníkovi. Po návštěvě bankomatu, který jí nevydal zpět platební kartu, se spojila se svojí bankou a zjistila, že z důvodu podezření ohledně napadení jejího účtu jí kartu zablokovali,“ konstatovala Vaňharová.

„Dalším nepříjemným zjištěním bylo, že na jejím kontě došlo ke sjednání úvěru ve výši přes 150 tisíc korun, který byl rovnou vyčerpán. Bez újmy nezůstal ani její spořicí účet, ze kterého zmizelo několik desítek tisíc korun. Způsobenou škodu si žena předběžně vyčíslila přes 180 tisíc korun,“ dodala.

Policisté zahájili minulý týden v pátek v případu trestní řízení pro podezření ze spáchání přečinů podvodu a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Pachateli hrozí v případě dopadení až pět let vězení.

Koupil veterána přes internet, auto ale nedostal

Krimi

Prodejci by si podle Vaňharové měli dát při prodeji přes inzerát pozor na podvodníky.

„V případě, že prodáváte něco přes internet, zbystřete vždy, když se vás zájemce snaží přesvědčit k nestandardním postupům. V žádném případě neotvírejte v této souvislosti zaslané odkazy, nepřistupujte na platby nedoplatků, přeplatků či kaucí a už vůbec nezadávejte své platební údaje,“ dodala mluvčí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám