Hlavní obsah

Žena si pustila podvodníka do mobilu. Přišla o víc než 800 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těšila se na tučný zisk z investice do kryptoměn, místo toho sčítá žena z Otrokovic na Zlínsku tučnou ztrátu. S vidinou zisku totiž umožnila vzdálený přístup do svého mobilního telefonu cizímu muži, který toho obratem využil a vzal si na ni půjčku přes 800 tisíc korun. A nebýt banky, mohlo být ještě hůř.

Foto: Envato elements

Ilustrační snímek

Článek

O případu informovala ve středu policejní mluvčí Monika Kozumplíková. Žena podle policistů už před několika lety na základě reklamy na sociální síti investovala asi pět tisíc korun do kryptoměny, ale od té doby se investičnímu účtu nevěnovala.

„Před pár dny se jí ozval cizí muž, který jí sdělil, že má na tomto účtu vysoké zhodnocení finančních prostředků, a zeptal se, zda má zájem o vyplacení asi čtyř set tisíc korun,“ přiblížila Kozumplíková.

Žena s vyplacením souhlasila a zůstala s neznámým podvodníkem v kontaktu. „Nejprve ji přesvědčil, aby si do svého telefonu stáhla aplikaci umožňující vzdálený přístup. Poté si měla postupně otevřít mobilní bankovnictví u svých dvou bankovních účtů a následně ji instruoval, jakým způsobem má potvrzovat kódy, které jí budou chodit na mobilní telefon,“ podotkla policejní mluvčí.

Žena dělala hloupou a nahrála si hovor s kyberšmejdem

Krimi

Žena postupovala přesně podle pokynů podvodníka, který ji přesvědčil, že jí bude postupně posílat zhodnocené peníze z investic do kryptoměny.

„Až po několika hodinách zjistila, že si neznámý muž vzal prostřednictvím jejího mobilního bankovnictví půjčku ve výši 819 tisíc korun a o sjednání další půjčky se pokusil. Ta už byla naštěstí bankou zamítnuta,“ dodala Kozumplíková.

Policisté v souvislosti s případem znovu upozornili na tento typ podvodů, kdy se pachatelé snaží získat vzdálený přístup na plochu počítače oběti, aby ji mohli okrást. „Nikdy neposkytujte vzdálený přístup k vašemu počítači nikomu, koho neznáte,“ varuje policie.

Kurz bitcoinu skáče o desetitisíce nahoru i dolů

Internet a PC

Reklama

Výběr článků

Načítám