Hlavní obsah

Žena a její syn se přiotrávili plynem unikajícím z karmy

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kopřivnice

Třináctiletý chlapec a jeho matka se v neděli večer přiotrávili v Kopřivnici na Novojičínsku plynem unikajícím z karmy v koupelně. V poslední době nejde o nijak výjimečnou událost, od loňského listopadu vyjížděli záchranáři jen v Moravskoslezském kraji k deseti podobně postiženým pacientům.

Článek

Záchranáři na místo vyrazili před dvacátou hodinou na základě telefonátu na tísňovou linku. „Podle prvotního volání se dítě nalézalo v bezvědomí a v křečovém stavu,“ uvedl mluvčí záchranky Lukáš Humpl.

„Třináctiletý chlapec byl příbuznými nalezen v koupelně, kde se přiotrávil zplodinami hoření z karmy. V době zásahu záchranářů jevil známky poruchy vědomí a jeho stav byl vážný,“ doplnil Humpl. Mladý pacient musel být převezen do nemocnice.

„Na místě lékař poté rozhodl o přivolání další výjezdové skupiny, protože ošetřit bylo nutno i šestatřicetiletou matku. Žena po nalezení chlapce rovněž pobývala v koupelně a také ona jevila známky intoxikace oxidem uhelnatým. Její stav se jevil jako méně závažný. Byla při vědomí,“ dodal Humpl.

Oxid uhelnatý je plyn bez chuti a zápachu, takže jeho přítomnost nelze lidskými smysly včas zjistit. Dokáže velice rychle způsobit bezvědomí s možnosti trvalého poškození zdraví nebo až smrti. V případě zjištění otravy oxidem uhelnatým záchranáři radí jediné – pořádně vyvětrat, případně vynést oběť na čerstvý vzduch a okamžitě zavolat lékařskou pomoc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám