Hlavní obsah

Zeman udělil milost muži, který zabil při nehodě svou ženu i syna

• Aktualizováno
Novinky, hro

Prezident Miloš Zeman se rozhodl udělat další výjimku v udělování milostí a ve čtvrtek omilostnil muže, který při dopravní nehodě usmrtil svou ženu a syna. Prominul mu tím zbytek trestu, který si odpykával za ohrožení pod vlivem návykové látky a usmrcení z nedbalosti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman. Archivní foto.

Článek

„Prezident republiky Miloš Zeman se ve čtvrtek dne 1. března 2018 rozhodl udělit milost, která svými tragickými okolnostmi vybočuje mimo ostatní případy a kterou se naprosto mimořádně rozhodl udělit i přesto, že omilostněný nesplňuje podmínku závažného zdravotního stavu,” uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

(Smrtí své ženy a syna) je doživotně a nejpřísněji potrestán především on a jeho druhý nezletilý syn
Jiří Ovčáček

Podle něj se prezident nad mužem slitoval především kvůli jeho nezletilému dítěti, které v důsledku dopravní nehody přišlo o dva své nejbližší rodinné příslušníky.

Příliš kruté a nadbytečné

„Omilostněný svým činem sice způsobil neodčinitelný následek -  smrt dvou osob, ale vzhledem k tomu, že se jednalo o nejbližší členy jeho vlastní rodiny (manželku a syna), tak jejich úmrtím je doživotně a nejpřísněji potrestán především on a jeho druhý nezletilý syn,” doplnil mluvčí.

Prezident proto považuje jakékoli jeho další potrestání za zcela nadbytečné a z pohledu nezletilého dítěte, které uvězněním otce přišlo o svoji poslední nejbližší osobu, jako velmi kruté a navíc s trvalým negativním dopadem na jeho další psychický vývoj, doplnil mluvčí.

Zeman tím vyhověl prosbám a přáním ostatních pozůstalých a přihlédl k tomu, že nikdo jiný při nehodě nebyl zraněn a muž do té doby vedl bezúhonný život. Milost se však nevztahuje na sedmiletý zákaz řízení, s nímž muž od soudu rovněž odešel. Část trestu odnětí svobody si už omilostněný podle Ovčáčka odseděl.

Zeman znovu ustoupil od slibů

Udělením milosti Zeman znovu porušil jednu ze tří podmínek, které si pro omilostňování sám stanovil na začátku svého prezidentského angažmá v roce 2013. Tehdy uvedl, že milosti nebude udělovat vůbec, s výjimkou striktně humanitárních případů, kdy omilostněného ohrožuje jeho nemoc na životě, má domácí zázemí, které ho může přijmout, a současně se nedopustil závažného trestného činu.

Tyto podmínky prezident porušil už dvakrát - jednou u hojně medializovaného prominutí zbytku trestu dvojnásobnému vrahovi Jiřímu Kajínkovi, který si odpykával doživotní trest vězení, v roce 2016 pak od stanovených podmínek odhlédl při omilostnění matky, která si trest za zpronevěru odpykávala se svým dítětem a po třech letech hrozilo jejich oddělení. Vyhověl tím tehdy i žádosti Vatikánu.

Současná milost je devátá v řadě, v úřadu prezidenta je Zeman pět let.

Anketa

Souhlasíte za uvedené situace s udělením milosti?
Ano
83 %
Ne
15,8 %
Je mi to fuk
1,2 %
Celkem hlasovalo 7264 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám