Hlavní obsah

Železniční atentátník žije, ale prognóza je nejistá

Právo, apb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Železniční atentátník je stále neschopen výslechu. Jeho zdravotní stav je tak vážný, že jej policisté nemohou vyslechnout, sdělit mu obvinění z trestného činu obecného ohrožení, ani požádat o uvalení vyšetřovací vazby.

Foto: archiv VALACHY TOUR

NOČNÍ STOPU VALACHY podpoří triatlonová reprezentantka Aneta Grabmüllerová (vlevo na snímku z loňského VALACHY MANA), dorazí i maminka Šárka (vpravo).

Článek

"Podezřelý pachatel je ve stavu po mozkové mrtvici. Má zavřené oči, nehýbá se, nekomunikuje," řekla v neděli Právu mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová.

Atentátníka přesto neustále hlídají policisté. "Aby nenapadl personál nebo si něco neudělal," upřesnila mluvčí. Uvedla, že 68letému pachateli z Prahy lékaři nedávají příliš velkou šanci na přežití. "Prognóza lékařů je velmi nejistá. Dobu léčení v nemocnici nelze odhadnout," řekla Kosinová.

Kvůli sraženině může přijít o paměť

Atentátník leží na jednotce intenzívní péče v Ústřední vojenské nemocnici v Praze 6-Střešovicích, kam jej po zatčení loni 29. prosince na Bukové hoře u Teplic nad Metují a ošetření v náchodské nemocnici přepravili zdravotničtí záchranáři. Při zatýkání u památníku česko-německého smíření si totiž atentátník způsobil s výkřikem "Živého mě nedostanete" těžká zranění deseti řeznými a bodnými ranami nožem do krku. Jedna z ran zasáhla krční tepnu, kterou krevní sraženina pronikla do mozku.

V případě, že se atentátník uzdraví, není podle lékařů jisté, jestli zranění nepoškodí jeho paměť. "Pro vyšetřovatele to nebude vážný problém. Analýza DNA podezřelého jednoznačně usvědčuje," upozornila Kosinová.

Policie na základě genetických expertiz a dalších důkazů bývalému zámečníkovi, který se z vlastní vůle stal bombovým atentátníkem, přičítá minimálně 18 bombových útoků, pokusů o bombové útoky a výhrůžky bombou.

Související témata:

Související články

Sabotér poškodil trať nedaleko Prahy

Na více než šest hodin byl v neděli zcela nebo částečně přerušen provoz na trati mezi Radotínem a Dobřichovicemi u Prahy. Důvodem byla naříznutá kolej,...

Na sochu zaútočil železniční terorista

Policejní experti při vyšetřování výbuchu u památníku obětem komunismu pod Petřínem, který se stal v neděli 9. listopadu, dospěli k závěru, že útočníkem...

Výběr článků

Načítám