Hlavní obsah

Zelenkův advokát: O duševním zdraví experti ještě nerozhodli

– JIHLAVA
Právo, pch

Zda je "heparinový" vrah Petr Zelenka duševně zdráv či nikoli, se ještě zdaleka nedá říci. V rozhovoru to Právu zdůraznil advokát obviněného Jan Herout. Podle něj ještě není reálné, aby byl hotový znalecký posudek.

Článek

"Když jsem u pana Zelenky byl na poslední návštěvě dva dny před medializovanou návštěvou jeho otce, říkal mi, že u něj byli soudní znalci a dali mu na vyplnění řadu testů. Pochybuji o tom, že by on i oni byli tak rychlí, aby byl již nyní hotov znalecký posudek. Navíc mám jako obhájce nárok na jedno paré, abych se k němu případně mohl vyjádřit," uvedl JUDr. Herout. Jak doplnil, pokud by měl k některým závěrům odborníků výhrady, přizval by si nezávislého konzultanta. Kdy ale dokument obdrží, o tom nechtěl spekulovat.

"V médiích jsem se setkal s řadou nepřesností, které mne jako právníka poškozují. Například jsem nikdy neřekl, že můj klient nemohl ovládnout nutkání vraždit. Přesná citace byla nemohl ovládnout nutkání podat heparin. O tom, zda se toto rovná vraždě, musí rozhodnout soud. Vždyť já tak vypadám, že jdu proti obviněnému," zlobil se obhájce s tím, že to zdaleka není jediné zkreslení údajů kolem případu.

Od svých údajných výroků, které se objevily v tisku, se distancoval i náměstek hejtmana Vysočiny Pavel Hájek (ODS). Ten Právu sdělil, že pouze hovořil o některých zveřejněných úvahách odborníků a odmítl, že by komukoli řekl, že má k dispozici informace od odborníků zkoumajících duševní zdraví Petra Zelenky.

"Denně sleduji monitorink tisku a tam jsem se dočetl i různá vyjádření odborníků k osobnosti obviněného. To, že je duševně zdráv, byly jen úvahy, o nichž jsem hovořil," vysvětlil Právu.

Jak doplnil, ani on jako náměstek pro oblast zdravotnictví nemá informace o průběhu vyšetřování. "Od policie vůbec a ze strany ministerstva zdravotnictví vím jen o organizačních věcech. Například vím, že ve čtvrtek 21. prosince byl management jihlavské nemocnice a o den později zástupci nemocnice v Havlíčkově Brodě na ministerstvu před zdravotní komisí. Tam konzultovali odborné postupy léčby. Ale víc nevím. Oni jsou vázáni mlčenlivostí," vysvětlil Hájek.

Reklama

Související témata:

Související články

Nemocniční vrah změnil obhájce

Petr Zelenka, nejméně osminásobný vrah z havlíčkobrodské nemocnice, změnil v pátek svého advokáta. Vítězslava Menšíka nahradil Jan Herout, který dříve pracoval...

Výběr článků

Načítám