Hlavní obsah

Zdravotnice z Borů donášela vězňům opiáty. K soudu ale nepůjde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik měsíců udržovala nepovolený kontakt s nejméně třemi odsouzenými 50letá zdravotní sestra z plzeňské věznice na Borech. Podle závěru vyšetřovatelů Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) jim v průběhu letošního ledna až srpna donášela léky se silným analgetickým účinkem a další zakázané předměty. Ke všemu se doznala sama a ukončila pracovní poměr u Vězeňské služby ČR.

Foto: Petr Horník, Právo

Věznice na Borech

Článek

Podle plzeňského krajského státního zástupce Romana Šustáčka se tím dopustila trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Návrh na potrestání k soudu ale nakonec nepodal.

„Rozhodl jsem se pro jeho podmíněné odložení, kdy jsem stanovil zkušební dobu jeden rok s tím, že podezřelá zaplatila částku 20 tisíc korun na pomoc obětem trestných činů,“ vysvětlil žalobce.

Zohlednil také to, že se jednalo o její ojedinělý exces v jinak řádném životě. „Je to pro ni určitá forma varování proto, aby se z toho do budoucna poučila,“ vysvětlil státní zástupce.

Z vyšetřování vyplynulo, že zdravotnice předávala vězňům léky na centrální nervovou soustavu a opioidní analgetika. Obě látky se dají zneužít jako droga. Mohou se například drtit a šňupat nebo aplikovat injekčně.

Vedle léků jim také donášela tetovací barvy nebo baterky. Na konkrétních věcech se s nimi domlouvala přes mobil. Hovory se zdravotnicí si vězni dokonce tajně nahrávali.

Ředitel plzeňské věznice Drahoslav Červinka Novinkám sdělil, že podezření na zdravotnici vyplynulo v rámci interního šetření. „Naše poznatky jsme předali generální inspekci,“ uvedl Červinka.

Potvrdil, že dotyčná už ve věznici nepracuje. „Sama se rozhodla odejít,“ uzavřel Červinka.

Žena střílela do plzeňské věznice drogy kuší

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám