Hlavní obsah

Zbrojařská firma podváděla s historickými zbraněmi

Právo, Radim Vaculík

Obchod s historickými zbraněmi patří mezi výnosné činnosti, ovšem podnikavá trojice pracovníků jedné zbrojařské firmy z východních Čech přišla na způsob, jak si z něj udělat ještě lukrativnější záležitost.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Dva muži a jedna žena (37 až 62) dováželi především z Německa a Rakouska střelné zbraně z dob druhé světové války. Pomocí padělaných německých raznic z nich pak dělali sběratelské kousky a velmi i historicky cenné unikáty, které nelze jen tak sehnat. Za ty pak od sběratelů inkasovali mnohem vyšší částky, než by dostali za původně přivezené zbraně.

Často také do Česka vozili zbraně i střelivo, o jejichž původu neměli žádné doklady nebo si na ně nezajistili povolení, a přesto je prodávali svým zákazníkům.

Není zatím jasné, jak dlouho jim to procházelo a kolik peněz si těmito podvody vydělali, nicméně loni koncem března vše zatrhla akce policistů z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ).

Ti v rámci zátahu ve zmíněné nejmenované východočeské zbrojařské firmě (Právo její jméno zná, ale kvůli tzv. náhubkovému zákonu nebude bližší údaje zveřejňovat) zabavili zhruba stovku krátkých i dlouhých střelných zbraní, padělané raznice a další doklady.

Pachatelům hrozí až deset let za mřížemi

Dalších devět měsíců pak čekali na výsledky znaleckého zkoumání zabavených zbraní, aby pak pouhý den před Štědrým večerem předali podezřelé trojici nechtěný vánoční dárek.

„Dva muži a jedna žena, kteří byli v hledáčku policistů řadu měsíců, byli 23. prosince obviněni z několika trestných činů, za které jim v případě prokázání viny hrozí až desetiletý trest,“ řekl Právu mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták s tím, že trojice je vyšetřována na svobodě.

Kriminalisté je viní z porušování předpisů o zahraničním obchodu s vojenským materiálem, dále z porušování předpisů o nakládání s kontrolovaným zbožím a technologiemi, z nedovoleného ozbrojování, poškozování cizích práv a také z podvodu.

Trojice obviněných podle Hantáka svým jednáním mohla ohrozit bezpečnost některých lidí, když jim prodávala neodzkoušené zbraně i střelivo, na které neměla řádná povolení anebo vůbec neuvedla, odkud pocházejí.

„Princip byl takový, že přivezli třeba zbraň z druhé světové války. Tu pak pomocí padělané německé raznice označili jako zbraň patřící do výzbroje té a té složky německé armády, čímž podvodně zvyšovali hodnotu té zbraně,“ přiblížil Hanták.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám