Hlavní obsah

Zavřel kontrolorku z veterinární správy do dobytčáku, vyvázl jen s pokutou

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokutu pět tisíc korun uložil v pondělí domažlický soud soukromému zemědělci Janu Altmanovi jako trest za přečin omezování osobní svobody. Čtyřiapadesátiletý sedlák loni v květnu zavřel během kontroly veterinářku ze Státní veterinární správy do přívěsu pro dobytek a vozil ji kolem prasečáku. Žena se tehdy podle svých slov psychicky sesypala a skončila u psychiatra.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jan Altman u jednoho z předcházejících soudních líčení

Článek

„Jednání obžalovaného bylo neslušné, nesprávné a nelze jej tolerovat. Chtěl upozornit na nesmyslnost kontroly, ale zvolil naprosto nevhodný způsob protestu,“ uvedl samosoudce Jan Švígler. Podle něho šlo spíše o hloupý žert, který ale formálně naplnil skutkovou podstatu trestného činu.

„Chybu může udělat každý. V případě obžalovaného jde o naprosto bezúhonného člověka. Rozhodně není namístě celou věc démonizovat a ukládat exemplární trest,“ dodal Švígler. Při odůvodnění rozsudku se pozastavil nad tím, že na jednu stranu měla mít poškozená po incidentu psychické potíže, ale trestní oznámení sama nepodala.

„Očekával bych, že z farmy pojede rovnou na nejbližší policejní služebnu a vše tam oznámí. To udělal až její zaměstnavatel po několika týdnech,“ konstatoval soudce.

Veterinářka tehdy zjišťovala, v jakých podmínkách Altman přepravuje živá zvířata. Součástí kontroly byla i prohlídka šest metrů dlouhého a asi 170 centimetrů vysokého přívěsu, ve kterém farmář vozí prasata.

Expolicista dostal podmínku za milionovou krádež routerů

Krimi

„Jakmile jsem vlezla do vleku a byla asi v jeho polovině, dveře se zavřely a já se ocitla téměř ve tmě. Připadala jsem si jako chycená do pasti. Byla jsem v takovém šoku, že jsem se nezmohla ani na slovo. Najednou jsme se rozjeli. Měla jsem strach a nevěděla jsem, co se bude dít. Soustředila jsem se hlavně na to, abych neupadla. Hodně to nadskakovalo. Měla jsem co dělat, abych se udržela vestoje,“ líčila žena před okresním soudem.

K obžalovanému cítí zášť a chce, aby za svůj čin pykal
soudní znalkyně

Když auto zastavilo a farmář otevřel dveře přívěsu, inspektorka vyšla ven. „Kontrolu jsem ještě dokončila, ale pak jsem se úplně sesypala,“ dodala veterinářka, která po Altmanovi požadovala milionové odškodné za psychickou újmu.

Pořád se s tím nevyrovnala

„Zásah obžalovaného do mé soukromé sféry byl tak zásadní, že jsem se s tím doposud nevyrovnala. Trpím pocity úzkosti a beru antidepresiva. Mám pocit vyhoření, vytratila se mi radost ze života. Byl to útok na lidskou důstojnost, ponížil mě jako ženu a svým zbabělým jednáním deklaroval svoji nadřazenost coby muže,“ uvedla poškozená.

Její věrohodnost je ale podle soudní znalkyně Václavy Tylové snížena motivačním pozadím. „K obžalovanému cítí zášť a chce, aby za svůj čin pykal,“ uvedla Tylová. U soudu potvrdila, že incident se na poškozené projevil úzkostí, plačtivostí či poruchami spánku.

„Situaci bezprostředně po činu zvládla díky sebekontrole profesionálně. Nedala na sobě znát žádné známky rozrušení. Postupem času si ale mohla uvědomit, co všechno jí hrozilo. Mohla cítit ponížení či narušenou sebeúctu,“ doplnila psycholožka.

NKÚ prověří, jak stát nakupoval ochranné pomůcky

Koronavirus

Altman před soudem prohlásil, že inspektorce ublížit nechtěl. „Nenapadlo mě, že bych mohl být popotahovaný za omezování osobní svobody. Byla to z mojí strany reakce na absurditu kontroly, protože zvířata vozím jen minimálně, tak možná třikrát do roka. Když veterinářka vlezla do přívěsu, tak jsem ji zavřel, s tím, že ji svezu, aby viděla, jakou mají přepravovaná zvířata pohodu,“ vypovídal farmář.

„Udělal jsem s ní jedno kolečko. Mohlo to trvat tak osmdesát vteřin. Když jsem zastavil a otevřel jí, řekla mi jen, jestli jsem si to užil, a pokračovala v kontrole. Neměl jsem důvod si myslet, že jsem udělal něco špatně,“ poznamenal Altman.

Reklama

Výběr článků

Načítám