Hlavní obsah

Zavražděný elitní detektiv byl zastřelen zezadu

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říčany

Dvaačtyřicetiletý detektiv Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), kterého minulý týden na zahradě svého domu v Říčanech u Prahy zavraždil jeho dlouholetý informátor, se zřejmě neměl šanci vůbec bránit. Podle zjištění Práva byl totiž zastřelen třemi ranami zezadu, což potvrzuje původní vyšetřovací verzi, že ze strany střelce šlo zřejmě o zkrat.

Článek

Právu to řekl dobře informovaný zdroj blízký vyšetřování. „Muselo to přijít jako blesk z čistého nebe. Tak zkušený detektiv by se k někomu takovému v okamžiku vyhrocené hádky nebo potyčky nikdy neotočil zády,“ řekl zdroj.

Středočeská kriminálka, která neobvyklou událost vyšetřuje, přitom včera ústy své mluvčí Soni Budské konstatovala, že vrahem byl skutečně čtyřiatřicetiletý muž, který si krátce po činu ranou do hlavy sáhl i na svůj život.

Jakékoliv podrobnosti k případu včetně výsledků pitvy nicméně odmítla podobně jako vedení ÚOOZ sdělit. „Účast třetí osoby jsme vyloučili a vzhledem k tomu, že již není koho za vraždu trestat, nebudeme se k tomu dále vyjadřovat,“ uvedla Budská s tím, že vyšetřování nicméně formálně ještě běží.

Prý nechyboval

Mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták ve čtvrtek pouze zopakoval, že detektiv zabývající se dlouhodobě rozkrýváním nelegálních obchodů se zbraněmi se nedopustil žádné profesionální chyby ani neporušil žádné předpisy, proto není nutné pokyny pro styk s informátory z podsvětí upravovat.

Fakt, že byl detektiv zastřelen zezadu, vysvětluje i to, proč se proti útočníkovi nijak nebránil. Zbraň totiž podle bývalého zástupce ředitele elitního protimafiánského útvaru Hynka Vlase na osudné schůzce s největší pravděpodobností u sebe měl.

Elitní detektiv ÚOOZ byl nalezen mrtev. Zdroj: TV Prima

Elitní detektiv ÚOOZ byl nalezen mrtev. Zdroj: TV Prima

„Je běžné, že detektivové při takových příležitostech ozbrojeni jsou. Zbraně nenosí jen, pokud to z určitých důvodů není možné, např. když jsou na schůzku někam, kde musí procházet bezpečnostními rámy,“ vysvětlil Vlas.

Zastřelení detektiva přímo ve službě přitom otřáslo celou kriminálkou. Její mluvčí Pavla Kopecká v této souvislosti uvedla, že jde o velmi neobvyklý případ. „Něco podobného, kdy informátor zabil policistu, se stalo v minulosti jen jednou, ale na rozdíl od tohoto případu se to nestalo přímo při plnění služebních povinností,“ vysvětlila Kopecká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám