Hlavní obsah

Zavražděného bratra zastlal do postele, dostal 16 let vězení

Právo, Aleš Fuksa
Zlín

Krajský soud ve Zlíně poslal ve čtvrtek na šestnáct let za mříže 35letého Romana Fojtáška, který brutálně zavraždil svého staršího bratra sekerou. K činu se doznal a vraždy litoval.

Oběť byla sígr první třídy, řekl u soudu soused rodinyVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Nejednal jsem v úmyslu ho zabít, jen postrašit, aby se chytl za nos. Všeho je mi líto, kdyby šel vrátit čas, neudělal bych to, nechtěl jsem bráchu zavraždit. Jednal jsem pod vlivem alkoholu,“ uvedl obžalovaný.

Fojtášek z Bystřice pod Hostýnem na Kroměřížsku měl ubít svého bratra nejméně šesti ranami tupým koncem sekery do hlavy. Jednu sečnou ránu sekerou uštědřil staršímu sourozenci do krku. Hlavní příčinou smrti bylo podle znalce těžké poranění mozku. „Urychlit úmrtí mohlo i vdechnutí obsahu žaludku do plic u poškozeného, který byl v době útoku ve stavu těžké opilosti,“ uvedl znalec.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Když pak vstal z postele, udělal jsem, co jsem udělal.
obžalovaný

K tragédii došlo před Vánocemi 2014. Po prvních ranách útočníka upadl starší bratr na postel, kde jej později Fojtášek zastlal a šel spát. Útok policii nenahlásil, nezbavil se ani těla. To nechal po tři týdny ležet v posteli. V rodinném domě bydlela s oběma bratry i matka. Ta zemřela jen několik dnů po bratrovraždě přirozenou smrtí. Nechal ji ležet na zemi a v místnosti s oběma zemřelými dál spával. Až zápach rozkládajících se těl donutil vraha jít spát do jiného pokoje.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Roman Fojtášek u soudu

Všichni pili alkohol

Podle svědků i obžalovaného se jednalo o sociálně slabou rodinu, která holdovala alkoholu. „Od svého mládí naše rodina nefungovala. Mě i bráchu vzala sociálka do diagnostického ústavu. Otec zemřel na alkohol, vsadil se, že vypije láhev na ex. Bratr po otcově smrti rodině velel. Byl panovačný a rozkazoval nám, mlátil mě i matku, když jsme neposlechli. Když bil mámu, zastal jsem se jí, když měla podlitiny,“ uvedl obžalovaný již v přípravném řízení.

Obžalovaného muže policie dopadla až 10. ledna na upozornění svědků, že se již několik dnů neobjevila v ulici matka obou bratrů.

Několik dnů před vraždou dostala matka dvouletý doplatek důchodu ve výši 171 tisíc korun. V inkriminovaný den popíjela trojice opět alkohol. „Já pil víno z dvoulitrovky, pivo a rum, asi dvě půllitrovky. S bratrem jsme se odpoledne chytli. Neodpověděl jsem mu asi, co chtěl slyšet. Praštil mě pěstí, poranil mě na uchu. Nadával mi, že jsem zjeb… Když pak vstal z postele, udělal jsem, co jsem udělal. V té době byla máma na záchodě venku. Bratr pak ležel na posteli, já jsem ho zakryl dekou,“ přiblížil obžalovaný.

Degradovaná osobnost

Matka se o vraždě dozvěděla až za několik dnů. „Naposledy jsem ji viděla v pátek 19. prosince. Byla opilá. Nebyla si schopná ani nakoupit. Když jsem jí vracela peníze, řekla mi, že Mira je mrtvý. Zarazilo mě to a řekla jsem prosím? Ona už mi ale nic neodpověděla a šla domů,“ vypověděla prodavačka z místního obchodu.

Znalci se během líčení snažili odpovědět i na otázku, proč obžalovaný neohlásil čin a úmrtí matky. „Je ve stavu těžké závislosti na alkoholu s degradací osobnosti. Zřejmě nic nenahlásil proto, že prožíval permanentní opilost, která trvala v řádu dnů a týdnů,“ uvedl psychiatr Petr Nedoma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám